Riihimäen Ratsastajien Aino Leino starttasi voitokkaasti Norrgårdens Jupiter -ponillaan Keilakunkku-kilpailun Prix de Ideal Harness -luokassa Urjalassa sunnuntaina. Groomina kunnostautui Asta Leino.
Noviisiluokka oli avoin ja siinä käytiin kisaa nuorien hevosien ja ponien, eli 4–6-vuotiaiden, Keilakunkku-pisteistä.
Kuusi vuotta täyttänyt ori Norrgårdens Jupiter ajoi maaliin ajassa 2.18,80 virhepisteittä. Luokassa oli neljätoista osanottajaa, joista toiseksi tullut oli noin 12 sekuntia perässä loppilaisvaljakkoa.
– Jupiter on viisas, vastaanottavainen ja tekee mitä pyydetään, Leino kehui ajokkiaan kisan jälkeen.
Poni suoritti radalla annettuja tehtäviä hyvällä sykkeellä ja reippaasti edeten. Reipas vauhti ei hyydyttänyt kuskia, jolla on 60 starttia poniravipuolelta. Norrgårdens Jupiterillakin on ajettu kaksi starttia.
Kyseessä on aloitteleva valjakko, joka iloisesti sai voittoruusukkeen ensimmäisistä kilpailuistaan.
Toisessa luokassaan Prix de Back on Trackissa, joka oli Keilakunkku K-18 aloitteleville kuskeille, Leinon sisarukset ja Norrgårdens Jupiter sijoittuivat viidenneksi. He saivat kolme virhepistettä ajassa 2.25,77.
Luokassa oli kymmenen osanottajaa.
Seuraavat Keilakunkku-sarjan kilpailut ovat Urjalassa 7.5. ja 16.7.
Valjakkoajo on jo pitkään kiehtonut Aino Leinoa, mutta kipinään saatiin tulta syksyllä 2020, kun valjakko tuli Hessi-Tallille hiittikärryjen kanssa treenaamaan valmennusviikonlopulle.
Leinojen omassa tallissa on kolme russ- ja kaksi shetlanninponia. Lopelta lähtöisin oleva kuski opiskelee toista vuotta Helsingissä eläinlääkäriksi. Hänen hevosharrastuksensa alkoi Vaahteramäen Ratsastuskoulusta. Kymmenen vuotta sitten tuli ensimmäinen oma poni, sekin russ, nimeltään Kumpulan Isabella.
– Seuraavaksi jatkamme Keilakunkku-kisoja, kilpaillaan Riihimäellä, ja käydään joku täysipitkä kilpailu. Myös russponien mestaruudet kiinnostavat Savijärvellä, pohti kuski tulevaa kesäkautta.
Keilakunkku-kilpailusarjassa ajetaan pelkästään tarkkuusradalla. Tarkkuusradat ovat yleensä noin 500–800 metriä pitkiä ja sisältävät 14–23 kartioista eli keiloista muodostettua porttia. Portit on merkitty numeroin ja rataan tutustutaan ennakkoon jalkaisin. Keilojen päällä on pallot, joiden pudottamisesta saa virhepisteitä. Ratamestarin määräämä enimmäisaika pitää alittaa.
Täyspitkällä kilpailulla tarkoitetaan kokonaisuutta, jossa on koulu-, tarkkuus- ja maratonosakoe. Valjakoille on omia kouluohjelmia kuten kouluratsastuksessa. Maratonosakokeeseen sisältyy siirtymiä sekä B-osio, jossa ajetaan 4–8 maastoestettä.. Mukana voi olla esimerkiksi vesieste tai silta.