Videoklippejä jakavan Tiktokin ikäraja on 13, mutta sitä pääsevät käyttämään nuoremmatkin. Lapsen huoltajien on hyvä muistaa, että lapsen turvallisuus ei ole sovelluksessa taattu.
– Jos Tiktok ei ole tuttu, voi olla hankala edes kuvitella, mitä kaikkea siellä voi tulla vastaan. Tiktokissa on ollut muun muassa väkivaltavideoita ja itsemurhatilanteita. Sellaiset eivät sovi lasten eivätkä aikuistenkaan silmille, sanoo Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski.
Hurjien videoiden lisäksi oman profiilin Tiktokiin luonut lapsi tai nuori voi törmätä ventovieraiden yhteydenottoihin, jotka saattavat Suvi Uskin mukaan hyvin nopeasti muuttua seksuaalissävytteisiksi viesteiksi.
– Lisäksi Tiktokilla on räväkkä algoritmi. Yleisö on laaja, joten asiat leviävät viraaleiksi vauhdilla. Kommentointikulttuuri saattaa olla ala-arvoista, ja lasta saatetaan esimerkiksi kiusata, Uski sanoo.
Uskin mielestä ykkösjuttu lasten ja nuorten someturvallisuuden varmistamisessa olisi noudattaa ikärajaa. Jos sitä nuorempi kuitenkin käyttää esimerkiksi Tiktokia, Uskin mukaan vanhempien velvollisuus olisi seurata käyttöä. Tosin lapsi saattaa ajautua Tiktokin pariin ilman, että on sovelluksen käyttäjä.
– Lapsi voi saada esimerkiksi Whatsappiin suoria linkkejä, jotka vievät Tiktokiin.
Jos lapsi käyttää Tiktokia, asetukset kannattaa laittaa mahdollisimman turvallisiksi.
– Tili yksityiseksi, kommentointiin suodatukset päälle. Asetuksiin saa myös rajoitetun tilan, jolloin sovellus näyttää rajoitettuja sisältöjä, Uski neuvoo mutta muistuttaa, että järjestelmä ei ole aukoton.
Lapset ja nuoret käyttävät paljon muitakin alustoja, kuten Zoomerangia, Whatsappia, Snapchatia ja Discordia. Turvattomia tilanteita voi syntyä näissäkin.
Someturva on palvelu, joka on perustettu vuonna 2017 auttamaan somessa tapahtuvan häirinnän uhreja, ja apuna ovat muun muassa someen erikoistuneet juristit ja sosiaalipsykologit. Someturvan palveluita voivat ostaa esimerkiksi kunnat. Someturvaan on otettu yhteyttä muun muassa kiusaamistilanteiden, tilien kaappauksien, feikkitilien ja lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vuoksi. Oikeudellinen arvio eli se, onko asiassa tapahtunut esimerkiksi rikos, tehdään jokaisesta tilanteesta.