Lontoo on kaupunki, jossa on läkähdyttävä määrä nähtävyyksiä ja museoita. Kulttuurin ja historian ystäville kaupungissa on tarjolla myös vähemmän tunnettuja herkkuja. Tässä niistä kuusi.
1 Mars maan alle tutkimaan käytöstä poistettuja metroasemia.
Lontoon metroverkosto on maailman vanhin, ja metroasemia on käytössä 272.
Historian saatossa asemia on suljettu, ja käytöstä poistettuja metroasemia on maan alla edelleen useita kymmeniä.
Suurimpaan osaan suljetuista metroasemista ei toki pääse seikkailemaan. Lontoon liikennemuseon London Transport Museumin järjestämillä Hidden London -kierroksilla voi kuitenkin tutustua hylättyihin metroasemiin ja tunneleihin.
Opas kertoo kierroksella kattavasti aseman historiasta sekä Lontoon metroliikenteestä yleensä. Kierroksia järjestetään kymmenellä asemalla, ja muutamia metroasemia voi ihastella kotisohvaltakin virtuaaliesittelyjen muodossa.
Kierrosten aikataulut ja hinnat näkyvät London Transport Museumin internet-sivuilta.
Itse museokin on mainio kohde kaikenikäisille. Kaikkea siellä olevaa saa koskea, ja busseissa sekä junavaunuissa voi kokea menneen ajan matkustustunnelmaa.

2 Nostalginen aikamatka vie tuttujen brändien pariin.
Brändejä ja niiden historiaa esittelevä Museum of Brands on hauska kokemus.
Pysyvän näyttelyn rinnalle kokoelmista kaivellaan aarteita vaihtuviin näyttelyihin. Museossa on yli puoli miljoonaa esinettä.
Kävijälle voi tulla yllätyksenä tuotemerkkien iäkkyys. Mars-patukat, Perrier-vesi ja Lipton-tee on luotu jo 1930-luvulla. Tobleronen pakkaus on pysynyt lähes muuttumattomana vuosikymmenet. Itse Albert Einstein työskenteli patenttitoimistossa, kun Tobleronen tunnusomainen ulkonäkö syntyi. Varmaa tietoa ei ole, mutta on hauska ajatella, että ehkäpä itse nero patentoi tänäkin päivänä suositun suklaan.
Pringles-sipsien keksijän tarina kertoo herran rakastaneen omaa aikaansaannostaan niin paljon, että halusi kuoltuaan omat tuhkansa Pringles-purnukkaan.
Kuninkaalliset ovat brittien sydäntä lähellä, joten museossa on aimo annos rojalistista tavaraa. Kuningatar Victorian vakava naama koristaa niin savukkeita kuin sinappiakin.
Musta huumori kukki sota-aikana. Museossa on esillä hilpeää Shitlers Special -vessapaperia, jossa myrtyneen näköinen Adolf Hitler mainostaa rullan pyyhkivän 800 kertaa.
3 Kyllä, viuhkoillekin on oma museo, koska miksipä ei olisi.
Nykyään lähes unohduksiin painuneet viuhkat olivat aikanaan kalliita, käsintehtyjä statussymboleita ennen kuin massatuotanto yleistyi.
Elegantissa The Fan Museum -museossa on esillä pysyvä kokoelma sekä vaihtuvia näyttelyitä. Vanhin viuhka on 1100-luvulta. Lumoavan kauniita viilentäjiä on esillä ympäri maailman, ja ne ovat kuin pieniä taideteoksia. Taiteilijat, kuten Paul Gauguin, ovatkin koristelleet viuhkoja. Myös Fabergé on tehnyt kultaisen silauksen viuhkaan.
Museon kokoelmissa on yli 7 000 esinettä, ja viuhkojen lisäksi siellä on esimerkiksi pukuja ja kirjoja.

4 Salainen puutarha ei ole suuri, mutta kiinnostava se on.
Chelsea Physic Garden on muurien ympäröimä ihastuttava puutarha. Puutarha ei ole iso, mutta se on maan vanhin kasvitieteellinen puutarha. Se perustettiin 1600-luvulla lääkeyrttien kasvattamiseen.
Erilaisia kasveja on yli 5 000, ja leppeän mikroilmaston ansiosta siellä kukoistavat myös oliivi- sekä maailman pohjoisin greippipuu. Lontoossa liihottelee tuhansia citypapukaijoja, ja niitäkin näkee usein puutarhassa rosvoamassa siemeniä.
Puutarhan söpössä kahvilassa saa peribrittiläistä iltapäiväteetä. Kerrosvadilla komeilee pikkuisia voileipiä sekä laventelilla maustettuja skonsseja kotitekoisen hillon ja paksun kerman kanssa.

5 Kuningaskunnan teejanoa sammuttamaan tarvittiin nopsa alus.
Entisöity Cutty Sark on 1800-luvun klipperi, joka kynti maailman meriä teetä rahdaten. Höyrylaivat valloittivat kuitenkin laivareittejä, joten klipperi alkoi kuljettaa myös muuta lastia, kuten villaa Australiasta.
Cutty Sark pystyi jopa 360 meripeninkulman vauhtiin. Höyrylaiva Britannialle klipperi näytti pitkää nenää vuonna 1889, kun se täydessä villalastissa pyyhälsi höyrylaivan ohi.
Uransa päätteeksi klipperi museoitiin 1950-luvulla. Alus on nostettu ylös, joten myös sen alle pääsee ihastelemaan sadan keulakuvan kokoelmaa.
Laiva on innostava ja interaktiivinen museo. Tutuiksi tulee hyttien, keittiön ja lastiruumien lisäksi myös koko laivan historia.
Samalla alueella Greenwichissa on myös merimuseo sekä kuninkaallinen observatorio.

6 Britannian kansalliskirjasto on valtava.
Vuodelta 1610 peräisin oleva laki velvoittaa säilyttämään jokaisen Britanniassa ja Irlannissa julkaistun kirjan, joten kokoelma elää ja kasvaa koko ajan. Hyllyjä on jo nyt satoja kilometrejä.
Esineitä katon alla asustaa yli 150 miljoonaa, joista postimerkkejä on kahdeksan miljoonaa.
Kirjastossa järjestetään vaihtuvia näyttelyjä muutaman kuukauden välein. Esillä ovat olleet esimerkiksi Canterburyn tarinat, Magna Carta sekä Jane Austenin tuotantoa.
Museon vetonauloja on muun muassa eräs maailman vanhimmista painetuista kirjoista. Kiinalaisesta luolasta löytynyt Diamond Sutra käsittää buddhalaisia oppeja, ja se on noin vuodelta 868. Kuningas Henrik VIII:n mestatun vaimon Anne Boleynin Uusi testamentti sekä Leonardo Da Vincin muistiinpanot ovat myös mielenkiintoisia.
Turvatoimet ovat tiukat, eikä valokuvia saa ottaa. Yleiset tilat ovat kuitenkin kaikille avoimia. Tiukkuus on tarpeen, sillä kirjasto on kärsinyt oman osansa näpistyksistä. Esimerkiksi karttoja on kadonnut yli kahden miljoonan euron edestä.