Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakuutusyhtiöiden mukaan pesukonetta pitää valvoa, mutta onko silloin myös oltava valveilla? – katso viisi vinkkiä vahinkojen välttämiseen

Yleisin rakennukseen kohdistuva vahinko suomalaiskodeissa on vesivahinko, kertovat vakuutusyhtiöt. Vuodon aiheuttaa usein astianpesukone.

Vahingon sattuessa käännytään kotivakuutuksen puoleen. Valitun vakuutusturvan, omavastuun, ikävähennysten ja muiden vakuutusehtojen lisäksi korvausten määrään voivat vaikuttaa myös vakuutusyhtiön suojeluohjeet. Suojeluohjeet ovat osa vakuutusehtoja, ja niiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä vahinkoja.

Jos suojeluohjeita ei noudata ja niiden laiminlyönnillä on vaikutusta vahinkoon, vakuutuskorvaus voi pienentyä tai pahimmassa tapauksessa jäädä kokonaan saamatta. Perusasiat ovat eri yhtiöiden suojeluohjeissa usein samoja, mutta erojakin on niin ohjeissa kuin niiden tulkinnoissa. Tutustu siis huolella oman vakuutusyhtiösi ehtoihin ja ohjeisiin.

Tässä viisi vinkkiä riskien pienentämiseen:

1 Sulje pyykkikoneen ja astianpesukoneen hanat ja harkitse yöpyykkäämistä tarkoin.

Kun pyykkikone tai astianpesukone eivät ole käytössä, niiden hanat pitää suojeluohjeiden mukaan sulkea. Koneiden toimintaa tulisi myös valvoa. Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden johtaja Markus Uimonen kuitenkin täsmentää, ettei vakuutusyhtiö edellytä pesukoneen vieressä seisomista.

– Pääasia on, että sulkee hanat ennen kuin poistuu asunnosta.

Sähkölaskua ajatellen pyykki- tai astianpesukoneen ajastaminen yöksi voi olla houkutteleva ajatus. Mitä vakuutusyhtiö sanoo tähän?

– Yöllä pyykkääminen on ihan normaalia pesukoneen käyttöä. Hana laitetaan aamulla kiinni, jos pesuohjelma on ollut yöllä päällä. Sillä ei ole vakuutusyhtiön kannalta eroa, nukkuuko kotona vai katsooko telkkaria, Uimonen sanoo.

Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen ei suhtaudu yöpyykkäämiseen yhtä suopeasti.

– Vakuutusyhtiö ei suosittele, että pyykki- tai astianpesukonetta käytetään valvomatta ja hana jätetään yöksi auki. Etenkään, jos tilassa ei ole lattiakaivoa.

Esimerkkinä Virtanen käyttää seuraavaa tilannetta: pyykkikone ajastetaan pesemään yöllä, hana käännetään auki kahdeksalta illalla ja mennään yhdeksältä nukkumaan. Aamukahdeksalta huomataan, että vesi on vuotanut lattioille iltayhdeksästä saakka.

– Kyseessä on jo todella iso vahinko. Jos omalla huolimattomalla toiminnalla on vaikutusta vahingon laajuuteen, se rajaa vakuutuskorvausta.

Kuinka nopeasti hana on pesun jälkeen laitettava kiinni? Tähän kummallakaan ei ole vastausta. Ifin Virtanen toteaa, että kotona pitää pystyä tekemään muutakin kuin valvomaan kodinkoneita.

Myös vessanpönttöön tippuneet puhelimet korvataan, kunhan saman henkilön puhelin ei tipu pönttöön aina uuden mallin saapuessa.

Juha T. Virtanen

– Astianpesukoneen voi kyllä laittaa päälle, kun menee vieraiden kanssa toiseen huoneeseen istumaan ja juttelemaan. Kunhan ei tee niin, että aamupäivällä pesee astiat ja illalla sulkee hanan.

2 Käytä ammattinuohoojaa ja laita tuhkat palamattomaan astiaan.

Sähkön säästäminen kannustanee monia vanhojen tulisijojen käyttöön tai uusien hankkimiseen.

Pohjola Vakuutuksen Uimonen muistuttaa, että suojeluohjeiden mukaan yli kolme vuotta käyttämättä olleet tulisijat tulee tarkistaa ja nuohota. Nuohoojalla pitää olla ammattitutkinto, ja nuohoaminen on hoidettava säännöllisesti.

Lisäksi Uimonen muistuttaa perusasioista: lämmityskauden alussa hormia pitää myös totuttaa lämpöön, eikä sitä kannata heti lämmittää liian kuumaksi.

– Vaikka ei syttyisi tulipaloa, hormi voi haljeta. Jos asiakkaan omalla toiminnalla on ollut selkeä yhteys vahinkoon, se voi vaikuttaa korvauksiin, Uimonen sanoo.

Ifin Juha T. Virtanen mainitsee, että huolimattomasti käsitellystä tuhkasta syttyy tulipaloja joka vuosi. Myös vakuutusyhtiöiden suojeluohjeiden mukaan tuhkat pitäisi laittaa palamattomaan astiaan ja suojata kannella.

– Jos 300 000 euron talo palaa ja vähennysten takia joudut maksamaan siitä itse 50 000 euroa, se ei ole mukava juttu. Tärkein asia tietysti on, että suojeluohjetta noudattamalla vahingon voisi välttää kokonaan. Sama koskee huolellisuutta ulkotulien ja kynttilöiden kanssa. Niitä pitäisi polttaa vain palamattomalla alustalla valvotusti.

3 Käännä vedet pois päältä, kun lähdet yli viikoksi reissuun.

Sekä If että Pohjola Vakuutus kehottavat suojeluohjeissaan sulkemaan käyttövesiverkoston pääsulkuventtiilin tai käyttövesipumpun, jos kotoa poistutaan yli viikoksi.

Lisäksi poissaolon aikana tulee huolehtia riittävästä lämmityksestä, jotta putket eivät jäädy. Pohjola Vakuutuksen Uimonen huomauttaa, ettei yllättävä lämpötilan muutos riitä selitykseksi vakuutusyhtiölle.

– Suomessa on tavallista, että lämpötila vaihtelee. Jos riittävästä peruslämmöstä ei ole huolehdittu ja putket jäätyvät, vakuutuskorvaukseen tulee vähennys.

4 Jätä asennus ammattilaisille ja tarkista poistovesiputken kunto.

Pohjola Vakuutuksen Markus Uimosen mukaan suojeluohjeiden laiminlyönneistä johtuvat vähennykset ovat pääsääntöisesti 20–30 prosenttia korvaussummasta. Näitä isommat ovat harvinaisia mutta mahdollisia.

Se, että korvaukset jäävät suojeluohjeisiin vedoten kokonaan saamatta, on Uimosen mukaan harvinaista. Sen sijaan esimerkiksi asennusvirheestä johtuvaa vahinkoa vakuutusyhtiö ei korvaa.

Uimonen muistuttaa, että esimerkiksi astianpesukoneen asentamiseen on syytä käyttää ammattilaista.

– Asentaja on virheestä vastuussa, ja jos on tehnyt itse asennuksen, on siitä myös itse vastuussa.

Huonosta liitoksen asentamisesta johtuvat vuotovahingot ovat Uimosen mukaan varsin tyypillisiä.

Myös astianpesukoneen vuotava poistovesiputki on yleinen vesivahingon syy. Putki voi haurastua iän myötä, jolloin halkeamien riski kasvaa. Uimonen mainitsee, että jos valmistaja ohjeistaa vaihtamaan putken tietyin väliajoin eikä sitä ole vaihdettu käyttöohjeiden mukaisesti, saattaa vakuutuskorvaus jäädä oletettua pienemmäksi. Tämä edellyttää, että ohjeiden laiminlyönnillä on selkeä yhteys vahinkoon.

Poistoletkun ”ikärajaa” ei kuitenkaan erikseen mainita vakuutusehdoissa.

– Valmistajien käyttöohjeet vaihtelevat, ja niihin kannattaa tutustua. Useimmiten suositellaan, että poistoputki vaihdetaan viiden tai seitsemän vuoden välein, Uimonen sanoo.

5 Lukitse polkupyörä ja pidä puhelin tallessa.

Vesi- ja tulipalovahinkoja yleisempi syy kääntyä kotivakuutuksen puoleen on rikkinäinen puhelin. Lisäksi korvauksia haetaan usein hajonneista kodinkoneista, elektroniikasta, silmälaseista sekä yhä useammin myös varastetuista pyöristä.

Kotivakuutus voi korvata varastetun polkupyörän, jos se on ollut lukittu. Ifin Juha T. Virtasen mukaan lukon ominaisuuksilla ei ole korvausten kannalta väliä.

– Joskus puhuttiin vakuutusyhtiön hyväksymistä lukoista. Sellaisia ei enää ole. Pyörän oma kiinteä lukko tai vaijerilukko käyvät yhtä hyvin.

Puhelinvahingoissa korvataan tavalliset tippumiset ja näyttöjen särkymiset, jos valittu vakuutusturva ne kattaa ja puhelin ikävähennyksineen on arvokkaampi kuin omavastuu. Kadonneesta puhelimesta ei saa korvausta.

– Myös vessanpönttöön tippuneet puhelimet korvataan, kunhan saman henkilön puhelin ei tipu pönttöön aina uuden mallin saapuessa, Virtanen sanoo.