Seiti taipuu tortillaan, burgeriin tai muhennokseen – kokit vinkkaavat, mitä hyvää pakastekalasta voi tehdä

Seiti kannattaa maustaa rohkeasti, suosittelee kokki, ruoka-alan yrittäjä ja neljän lapsen äiti Kati Jaakonen.

Hellapoliisi-ruokasivustosta tunnettu Jaakonen arvelee, että monien hänen ikäluokkansa ihmisten makumuistiin on painunut uunissa valmistettu seiti, jonka mausteena on suola ja pinnalla juustoa.

– Siinäkään ei sinänsä ole mitään vikaa. Seitiä voi kuitenkin maustaa vaikka kuinka mielikuvituksellisesti. Miedon makuisen kalan kanssa voi käyttää esimerkiksi aasialaisia tai intialaisia makuja, kuten juustokuminaa, korianteria ja kookosmaitoa.

Jaakonen on yksi niistä suomalaisista, jotka käyttävät kotikeittiössään useimmiten lohta – ja niistä, joilla kalatiskin tuotteet ovat kilohintojen noustua jääneet entistä useammin ostamatta.

Paketillinen pakasteseitiä on hänen mukaansa paitsi edullinen myös varsin monipuolinen raaka-aine. Mutta mitä hyvää siitä saa? Jaakosen luettelemien ideoiden perusteella vaikka mitä. Tähän juttuun hän valikoi kaksi erityylistä reseptiä: Simppeli mutta herkullinen pestokala sopii arkeen, ja sen seurana voi tarjota vaikkapa perunasosetta tai riisiä. Kalatortillat puolestaan ovat mainiota illanistujaisruokaa.

– Monille pakastekala on kauhistus ja ikään kuin epäruokaa. Sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla, Jaakonen toteaa.

Seiti on vähärasvainen vaalea kala, joten sen paistaminen vaatii rasvaa toisin kuin esimerkiksi lohi.

Pakastekalan sulattamistapa vaikuttaa lopputulokseen. Kalan voi valmistaa myös jäisenä tai kohmeisena, mutta Jaakosen mukaan paras lopputulos tulee, jos kalapaketin nostaa jääkaappiin sulamaan jo edellisenä iltana.

– Jos kalan laittaa jäisenä uuniin, siitä irtoaa paljon nestettä ja ruuasta tulee helposti juoksettuneen näköinen.

Keittiömestari ja ruokatuotannon lehtori Riitta Palho puolestaan toteaa, että pakasteseiti sopii erittäin hyvin lapsiperheille sekä vanhuksille ruodottomuutensa takia.

Seiti on turskakala, ja sitä käsitellään kuten muitakin vähärasvaisia kaloja.

– Eli samaan tapaan kuin vaikkapa haukea, kokkiopiskelijoita Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa opettava Palho sanoo.

– Tulevien ammattikokkien opetuksessa sitä ei juuri käytetä, hän täsmentää.

Jaakosen tavoin Palho neuvoo kiinnittämään huomiota kalan sulatukseen: Jos haluaa paistaa kokonaisia, kauniita fileitä, kalapaketti on syytä ottaa jääkaappiin sulamaan jo edellisenä iltana. Jos haluaa paloitella kalat kuutioiksi, riittää, että paketin laittaa kylmään veteen tai jääkaappiin pariksi tunniksi.

Keittojen ja muiden tuttujen arkiruokien lisäksi seiti toimii erinomaisesti esimerkiksi murekkeissa ja kalapullissa. Palho mainitsee, että seitipihveistä saa herkullisia kalaburgereita. Mukaan voi jauhaa myös rasvaisempaa kalaa tai lisätä esimerkiksi pekonia. Myös tomaatti sopii mainiosti miedon kalan kanssa.

– Seitiä voi käyttää myös leivitettynä. Pintaan voi laittaa vaikkapa hapankorppua tai korppujauhoa. Paistamiseen puolestaan sopii parhaiten voi-rypsiöljyseos. Sillä saa tehtyä rapeat ja maistuvat kalapuikot.

Hennon makuisen kalan maustamisessa Palho suosii perinteisiä mausteita, kuten suolaa, valkopippuria ja yrttejä.

Parhaimmillaan vähärasvainen seiti on Palhon mielestä kotiruokana muhennoksissa ja etenkin bechamelkastikeessa.

– Tähän aikaan vuodesta seitimuhennokseen voi lisätä esimerkiksi kantarelleja.

Pestokala

2–4 annosta

400 g pakasteseitiä

0,5 tl suolaa

1 l vettä

ripaus suolaa

200 g pikkuporkkanoita tai porkkanapaloja

100 g sokeriherneenpalkoja tai muita kasviksia (myös pakastekasvikset käyvät)

2 dl ruoka- tai kuohukermaa

100 g punaista tai vihreää pestoa

100–200 g sulatejuustoa

1 Ota kala jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä.

2 Laita sulaneet kalapalat uunivuokaan ja mausta suolalla.

3 Laita vesi kiehumaan ja lisää joukkoon ripaus suolaa, porkkanat ja sokeriherneenpalkoja. Kiehauta muutama minuutti ja valuta.

4 Laita vihannekset kalapalojen päälle. Laita kasariin kerma, pesto ja sulatejuusto. Kuumenna.

5 Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä ruokaa 200 asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia.

Resepti: Kati Jaakonen

Kalatortillat

6 annosta

6 pehmeää punajuuritortillaa tai muuta tortillaa

1 iso punainen paprika

400 g kirsikkatomaatteja tai tomaattilohkoja

3–4 valkosipulinkynttä

3 rkl oliiviöljyä

300 g kalakuutioita (pakastealtaasta)

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl tacomaustetta

Chimichurri

1–2 valkosipulinkynttä

1 punainen mieto chili

1 dl oliiviöljyä

0,25 dl punaviinietikkaa

ripaus suolaa

0,5 tl paprikajauhetta

1 ruukku oreganoa, korianteria tai lehtipersiljaa

Lisäksi

90 g auringonkukanversoja tai muita versoja

150–200 g fetajuustoa

200 g smetanaa

oreganoa

1 Valmista tortillatäyte. Leikkaa paprika suikaleiksi ja kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2 Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kääntele paprikasuikaleita, miniluumutomaatteja ja valkosipulia hetki kovalla lämmöllä, kunnes tomaatit pehmenevät hieman. Nosta sivuun.

3 Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista kalapalat kauttaaltaan. Lisää tacomauste ja kääntele, kunnes kalat ovat kypsiä. Nosta sivuun.

4 Valmista chimichurri. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.

5 Sekoita joukkoon oliiviöljy, punaviinietikka, suola ja paprikajauhe.

6 Hienonna yrtit aivan hienoksi veitsellä tai leikkurinterällä. Sekoita öljyn joukkoon. Tarkista maku.

7 Laita punajuuritortillan päälle paistettuja tomaatteja ja paprikaa, auringonkukanversoja, kalapaloja ja fetaa. Tarjoa seuraksi smetanaa. Valuta pinnalle chimichurria, koristele oreganolla.

Resepti: Kati Jaakonen

Seiti-kantarellimuhennos

3–4 annosta

350–400 g pakasteseitiä (käy myös esim. 1 pkt punakampelaa)

1 dl vettä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl voita

suolaa, valkopippuria

1 sipuli

2 dl kantarelleja (tai muita sieniä)

Bechamelkastike

40 g voita

40 g vehnäjauhoja

5 dl täysmaitoa (tai kerma-maitoa)

suolaa, valkopippuria/maustepippuria

(hienonnettua tilliä)

1 Kiehauta vesi, voi, suola ja sitruunamenu kattilassa tai pannulla ja lisää seiti paloina. Hauduta noin 5–7 minuuttia kypsäksi. Tarkista maku.

2 Paista sipuli ja kantarellit pannulla. Mausta.

3 Valmista bechamelkastike. Laita voi ja vehnäjauho kattilaan. Freesaa hetki, älä ruskista. Lisää joukkoon maito parissa erässä, sekoita tasaiseksi paksuhkoksi muhennokseksi.

4 Lisää sekaan seitipalat ja sienet. Kiehauta ja mausta tuoreella tillillä, suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kotimaisten juuresten kanssa.

Resepti: Riitta Palho

Etusivulla nyt

Luetuimmat