Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peura- ja kauriskolarit ovat kaksinkertaistuneet – Tässä 5 kuntaa, joissa eläin tömähtää autoon useimmin

Sorkkaeläimiä jää nyt Uudellamaalla autojen alle ennätysmääriä: keskimäärin seitsemän kertaa päivässä.

Kauris- ja peurakolarit ovat viidessä vuodessa yli kaksinkertaistuneet Uudellamaalla.

Kun vielä vuonna 2017 Uudellamaalla sattui näiden eläinten kanssa yhteensä 1 184 tieliikenneonnettomuutta, luku oli viime vuonna jo 2 549.

Tämä merkitsee sitä, että peurat ja kauriit kolaroivat autojen ja moottoripyörien kanssa Uudellamaalla keskimäärin seitsemän kertaa päivässä.

– Kyllä tämä peura- ja kauriskannan kasvu näkyy selvästi myös kolaritilastoissa. Läntisellä Uudellamaalla valkohäntäpeurojen kannan kasvu on viime vuosina saatu katkaistua, mutta kauriiden määrä taas näyttää selvästi kasvaneen, arvioi Suomen riistakeskuksen Uudenmaan aluetoimiston päällikkö Visa Eronen.

Erosen mukaan metsäkauriskannan kasvu näkyy selvästi etenkin suurten kaupunkien liepeillä.

– Esimerkiksi Vantaalla metsäkauriiden määrä on merkittävästi lisääntynyt ihan kaupunkikeskuksissakin, kertoo Eronen.

Viime vuonna eniten kaurisonnettomuuksia sattui Uudellamaalla juuri Vantaalla, missä niitä oli 153 tapauksen verran.

Kaikki metsäkauris- ja valkohäntäpeuraonnettomuudet ovat yleisimpiä juuri läntisellä Uudellamaalla.

Tilastoja johtaa Raasepori, jossa sattui viime vuonna yli 300 onnettomuutta. Sen jälkeen yleisimpiä kolaripaikkoja ovat Lohja, Vihti, Nurmijärvi ja Kirkkonummi, joissa jokaisessa sattui viime vuonna yli sata tieliikenneonnettomuutta kauriiden ja peurojen kanssa.

Osa peura- ja kauriskolareista johtaa eläinten kuolemaan, muttei kuitenkaan läheskään aina.

– Kun riistanhoitoyhdistykselle ilmoitetaan näistä eläinkolareista, suurriistavirka-apuhenkilöt käyvät etsimässä loukkaantuneita eläimiä. kertoo Eronen.

Monet auton kanssa törmänneet sorkkaeläimet ovat löytyneet kuolleina lähimaastosta, mutta eivät kaikki.

– Moni kolarissa loukkaantunut eläin poistuu paikalta. Kun kolarista ilmoitetaan hätäkeskukseen, riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apuhenkilö tulee paikalle ja tarkistaa tilanteen, kertoo Eronen.

Jos eläin löydetään maastosta pahoin loukkaantuneena, silloin seuraa asianmukainen lopettaminen.

Kunnittain laskettuna eniten peura- ja kauriskolareita Uudellamaalla sattuu siis vuosittain Raaseporissa: viime vuonna kauris tai peura tömähti yhteen auton tai moottoripyörän kanssa peräti 328 kertaa.

–  Kyllä näitä sattuu täällä lähes päivittäin. Tänäänkin selvittelin neljää tapausta, joista kaksi oli sattunut Hangon keskustassa, kertoo Länsi-Uudenmaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Lennart Biström.

Biströmin mukaan etenkin kauriiden suuri määrä näkyy läntisen Uudenmaan alueella kaikkialla.

– Vaikka kauriiden ja peurojen määrä on tällä alueella hieman laskenut, ne ovat tulleet entistä rohkeammiksi. Hyvin moni kauris vierailee nyt omakotitalojen pihamailla, joissa varsinkin omenat ja kukkaistutukset maistuvat hyvin, Biström kertoo.

– Samalla ne ovat tulleet entistä tutummiksi myös autojen kanssa. Ja kun ne eivät pelkää ihmisiä, ne eivät pelkää autojakaan.