Tiesitkö tätä? Sinunkin nigirisi tekee 23-kiloinen Robot TSM-07B – "Käsityöhön ei ole enää aikaa"
2
Suuri osa suomalaisissa sushibuffeteissa myytävistä susheista tehdään tätä nykyä koneavusteisesti. Näillä koneilla saattaa olla painoa jopa useita kymmeniä kiloja. Kuvassa makirullia. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaSushi on alun perin japanilaista ruokaa. Sen perusraaka-aineita ovat esimerkiksi etikalla maustettu riisi, joka on yleensä puristettu palleroksi tai rullattu merilevään. Täytteenä tai päällysteenä on kalaa, äyriäisiä tai kasviksia. Sara Aaltio
Suuret buffetit ja volyymin vaatimus toivat teknologian ja robotit sushiravintoloihin. Suurimmat koneet painavat jopa 100 kiloa.
Kun syöt suomalaisesta sushibuffetista nigiriä, se on todennäköisesti koneen tekemää. Ravintoloihin koneita myyvän Metoksen avainasiakaspäällikkö Teemu Rönkkö puhuu sushiroboteista.
– Kun kovalla volyymillä pitää tehdä isolle porukalle ruokaa, siinä käsityöhön ei ole enää aikaa. Käsin ei ehdi enää paljon puristella. Riisi toki pitää tehdä edelleen itse, ja kun puhutaan robotiikasta, puhutaan massatuotannon apuvälineestä. Lähinnä se vapauttaa käsiä tekemään sitten muita asioita, Rönkkö huomauttaa.
Metoksen asiakaskuntaan kuuluu isoja ravintoloita ja ravintoloita, jotka tarjoavat buffet-tyyppistä sushikokemusta.
– Pienemmissä paikoissa tehdään käsin, mutta muuten koneella, Rönkkö kuvaa alan nykykäytäntöjä.
Vastaavanlainen teknologia on saanut kiitosta jo ravintola-alan ammattilaisiltakin.
Kalliimmasta päästä on esimerkiksi juurikin nigirikone, joka tekee 50 palloa kerralla.
– Se auttaa työntekijää keskittymään annoksen kokoamiseen ja asiakas saa näin paremman ruoan.
Herlevi on korostanut, että summa ei ole keittiölaitteen hinnaksi poikkeuksellinen. Laitetta maahantuotavan Restaraman mukaan kebabrobotista ovat kiinnostuneet muun muassa ympäri vuorokauden olevat ravintolat sekä kaupat.
Koneita löytyy laidasta laitaan, hyvin erikokoisia ja myös hyvin erihintaisia. Teemu Rönkkö sanoo, että hintatason määrittelee usein se, puhutaanko puoliautomaattisesta vai täysautomaattisesta laitteesta.
– Halvimmat koneet ovat hinnaltaan noin 5 000 euroa. Kalliimpien koneiden hintaluokka on 20 000 eurossa. Kalliimmasta päästä on esimerkiksi juurikin nigirikone, joka tekee 50 palloa kerralla. Se on varmaan kalleinta kategoriaa tässä sarjassa, Rönkkö kuvailee.
Esimerkiksi tieteiselokuvat nimellään mieleen tuova 23-kiloinen Robot TSM-07B on maksanut Metoksen verkkokaupassa 7 800 euroa.
Hintatasosta huolimatta nigirikoneita menee kaupaksi kaikkein eniten.
– Sitten on makirullaajia, riisinpesureita sekä etikansekoittajia.
Nigirisushissa kala on riisin päällä. Kuvituskuva. Sami Lettojärvi
Kokoluokkaa teknologialla löytyy laidasta laitaan. Kevyemmän robotin kantaa yksikin työntekijä sisään, isoimmassa kokoluokassa tarvitaan jo apukäsiä.
– Aika paljon on robotteja, jotka painavat sen kymmenen kiloa. Sitten on teknologiaa, joka painaa huomattavasti enemmän. Jos ajatellaan isoa riisinpesuria, sen paino yltää arviolta 100 kiloon, Rönkkö kertoo.