Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllätyssynnytys Korkeasaaressa – Edellisen kerran vastaava tapaus 20 vuotta sitten

Eläintarhan väki ei osannut odottaa kilin syntymää, sillä naaraan tiineys ei näkynyt ulospäin.

Korkeasaaren myskihärkätarhassa kirmailee viikon vanha kili. Myskihärät ovat lisääntyneet Korkeasaaressa edellisen kerran kaksikymmentä vuotta sitten.

Eläintarha kertoi perhetapahtumasta tiedotteessaan.

Kili oli iloinen yllätys kymmenvuotiaalta naaraalta, sillä tiineys ei ollut ulospäin nähtävissä paksun talviturkin vuoksi. Poikasta sanotaan kiliksi, koska härkämäisestä nimestään huolimatta laji kuuluu vuohieläimiin.

Myskihärkien kantoaika on suunnilleen yhdeksän kuukautta. Naaras saapui Korkeasaaressa vasta puolisen vuotta sitten, eli kilin isä on Kölnin eläintarhan uros. Emo on kokenut poikasten hoitaja, sillä se on lisääntynyt aiemmin Kolnissä.

Lauma on ottanut kilin kiinnostuneena vastaan. Etenkin nuori naaras on suhtautunut tulokkaaseen innokkaasti – jopa niin vauhdikkaasti puskien, että laumaa pidetiin alkuun pari päivää erillään. Nyt pieni myskihärkä on saanut varmuutta liikkumiseensa ja voi tarvittaessa itsekin väistää liian vauhdikkaita lähentelyitä.

– Edellisen kerran myskihärät lisääntyivät Korkeasaaressa 2000-luvun alussa. Nyt kun meillä on laumassa pitkästä aikaa kaksi naarasta, voimme odottaa kilejä jatkossakin, kertoo kuraattori Ulla Tuomainen.

Korkeasaareen on koottu myskihärkälaumaa geneettisesti arvokkaan uroksen ympärille.

Viime lokakuussa urokselle saatiin kumppaniksi Kölnin eläintarhan 10-vuotias naaras ja maaliskuussa lauma täydentyi alle 2-vuotiaalla Berliinin eläintarhassa syntyneellä naaraalla.

Tavoitteena on saada Korkeasaareen lisääntyvä lauma ja säilyttää eläintarhakannassa arvokasta geneettistä monimuotoisuutta jälkeläisten muodossa.