Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harva työnantaja innostuu Uudellamaalla nelipäiväisestä työviikosta – Yksi keino tuottaa poikkeuksen

Uusmaalaisista työnantajayrityksistä miltei kaksi kolmasosaa ei olisi halukas kokeilemaan nelipäiväistä työviikkoa, jos työntekijän palkka pysyisi samana.

Pääkaupunkiseudun työnantajayrityksistä nelipäiväiseen työviikkoon suhtaudutaan vielä nihkeämmin kuin Uudellamaalla: pääkaupunkiseudulla kokeilua vastustaa noin 70 prosenttia työnantajista.

Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien tuoreesta gallupista, jonka tuloksista järjestö kertoo tiedotteessaan.

Yksi menettely tekee kuitenkin poikkeuksen. Työnantajayritysten asenteet muuttuvat huomattavasti suopeammiksi, jos nelipäiväiseen työviikkoon siirtyminen alentaisi myös työntekijän saamaa palkkaa.

Silloin pääkaupunkiseudulla toimivista yrityksistä vain joka toinen vastustaisi nelipäiväistä kokeilua. Uudellamaalla vastaava luku olisi hieman vajaat 60 prosenttia.

– Nelipäiväinen työviikko palkkaa alentamatta ei ole työnantajayritysten suuren enemmistön mielestä realismia. Osa työnantajista on kuitenkin halukkaita kokeiluun. Halukkuutta on erityisesti asiantuntijapalveluita tarjoavissa yrityksissä, kertoo Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula tiedotteessa.

Koko maassa asenteet ovat kutakuinkin samoja kuin pääkaupunkiseudulla toimivissa yrityksissä.

Työnantajien mielestä työajan lyhentämisellä olisi monenlaisia vaikutuksia yrityksen toimintaan.

Yrityksen kannattavuuden arvioi heikentyvän noin 60 prosenttia työnantajayrityksistä. Työvoimatilanne heikkenisi noin 40 prosentin mielestä. Toisaalta 40 prosenttia arvioi, että työ ja perhe-elämä sovittuisi yhteen paremmin. Sairauspoissaolot vähentyisivät reilun viidenneksen mielestä ja useampi kuin joka neljäs katsoo, että työhyvinvointi paranisi.

Yrittäjägallupiin vastasi yhteensä 1 038 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajaa, joista työnantajayrittäjiä oli 521.