Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan komissiolta uutta lainsäädäntöä: Nyt laitetaan kapulaa rattaisiin viherpesulle

Euroopan komissio julkaisi eilen pitkän odotuksen jälkeen kuluttajan kannalta lainsäädäntöehdotuksia, joilla pyritään suojaamaan kuluttajia kaikkialla rehottavalta viherpesulta, sekä antamaan kuluttajille uusia oikeuksia koskien tuotteiden korjauttamista. Viherpesulla tarkoitetaan perusteettomien vastuullisuusväitteiden ja merkkien esittäminen ja käyttäminen myyntitarkoituksessa.

– Ehdotukset ovat erittäin tervetulleita, sillä ne parantavat kuluttajien mahdollisuuksia kestävämpien kulutusvalintojen tekemiseen, toteaa Kuluttajaliiton varapääsihteeri Paula Pessi tiedotteessa.

– Ympäristöväitteiden ja -merkkien perusteeton käyttö on ollut liian helppoa. Useissa selvityksissä on todettu, että jopa puolet väitteistä on viherpesua, Pessi jatkaa.

Yrityksille asetetaan velvollisuus korjata tuotteiden vikoja laajemmin kuin mitä lakisääteinen virhevastuu edellyttää. Pohdittavaksi jää Kuluttajaliiton mukaan vielä se, miten ehdotus vaikuttaa kansallisessa kuluttajansuojalaissa määriteltyyn kuluttajan oikeuteen valita viallisen tuotteen korjaamisen ja uuteen vaihtamisen välillä.

Korjausoikeuden osalta paketin jatkokäsittelyssä on varmistettava, että suomalaisen kuluttajansuojalainsäädännön virhevastuusäännökset pysyvät ennallaan.

– On ehdottoman tärkeää, että suomalaisen kuluttajan oikeussuojaa ei tältä osin tulla heikentämään, Pessi kertoo.