Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Historiantutkija Matti Klinge on kuollut

Historiantutkija ja professori Matti Klinge on kuollut. Asiasta kertoo ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Klinge oli kuollessaan 86-vuotias.

Klinge tunnettiin aate-, sivistys- ja kulttuurihistorian tutkijana sekä aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana. Klingen tieteellisiksi päätöiksi lasketaan kaksi Helsingin yliopiston historiaan liittyvää teossarjaa, neliosainen Ylioppilaskunnan historia ja kolmiosainen Helsingin yliopisto 1640–1990.

Matti Klingellä oli näkyvä asema sekä suomalaisessa tiedeyhteisössä että kotimaisessa kansalaisyhteiskunnassa. Klinge oli presidentti Mauno Koiviston valitsijamies vuoden 1982 presidentinvaaleissa. 1970-luvulla oikeistoprofessorit pitivät Klingeä epäilyttävänä – Urho Kekkosen hännystelijänä tai kommunistina. Vuonna 2014 Klinge puolusti Krimin liittämistä Venäjään.

Matti Klinge sai tieteellisistä ansioistaan Suomen Leijonan ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntien 1. luokan komentajamerkit. Tämän lisäksi hänelle on myönnetty useita korkeita ulkomaisia kunniamerkkejä sekä kaksi kunniatohtoriutta. Hänelle on myös myönnetty lukuisia tieteellisiä palkintoja.

Juttua päivitetty kello 13.28: Matti Klingen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.