Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi virhe aiheuttaa nyt eniten keittiöpaloja Suomessa – Tässä 10 esineen palovaarallisin kärki

Liesipalot edelleen yleisimpiä kotona syttyneistä tulipaloista. Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire.

Asiasta kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedotteessaan.

Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa, jolloin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin.

– Ahtaissa keittiötiloissa saatetaan säilyttää lieden päällä kahvin- tai vedenkeitintä, ja kun liesi kytkeytyy päälle jostain syystä, sen päällä oleva keitin syttyy palamaan, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö tiedotteessa.

Ruoanlaitto on Suomen pelastusalan keskusliiton (SPEK) mukaan suurin yksittäinen syy kodeissa syttyviin tulipaloihin. Ruoanlaitosta saa alkunsa noin 900 tulipaloa vuodessa, ja ne muodostavat lähes kolmanneksen asuinrakennuspaloista.

– Aika tavallista on, että ruoka jätetään valmistumaan ilman valvontaa. Monet myös säilyttävät liedellä tavaraa, jota siinä ei saisi pitää. Kahvinkeitin, mikron kupu tai leikkuulauta eivät kuulu liedelle, SPEKin tutkija Laura Kuurne toteaa tiedotteessa.

Tavarat päätyvät liedelle esimerkiksi ajattelemattomuuden, kiireen ja keittiön tilanpuutteen takia.

Ruoanvalmistuksen valvomattomuus taas saattaa johtua unohduksesta, päihtymisestä tai muusta alentuneesta toimintakyvystä. Yksinään hohkava liesi voi johtua vahingostakin, jos esimerkiksi koira tai rollaattori osuu lieden kytkimeen.

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneita tulipaloja kirjattiin pelastustoimessa viime vuonna vähän yli 2 400. Sähköpalojen suurin yksittäinen syy on lieden huolimaton käyttö. Liesistä, mikroaaltouuneista ja lämmityslaitteista alkaneet palot ovat lisääntyneet, kun taas tv-palojen määrä on vähentynyt pariin tapaukseen vuodessa.

Merkittävimpänä syynä tähän on laitekannan kehittyminen, eli vanhoista kuvaputkitelevisioista on vähitellen luovuttu ja niiden tilalle on hankittu digitaalisia televisioita, jotka ovat huomattavasti paloturvallisempia laitteita.

Valaisimista lähteneitä tulipaloja oli viime vuonna 208, toissa vuonna 213 ja sitä aiempina vuosina alle 200. Valaisinpalo voi johtua esimerkiksi viallisesta loisteputkesta tai sen sytyttimestä.

Valaisimet, joissa on kuuma lamppu voivat aiheuttaa syttymisen kaatuessaan, irrotessaan kiinnityksestä tai pudotessaan.