Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein twiittasi Helsingissä pysäytetystä autoilijasta, jonka ajoneuvo seikkaili kaduilla tuulilasit lumettomina, mutta katolla ja konepellillä oli kymmenien senttien paksuinen lumikerros.
Autoilijan pysäyttänyt poliisi määräsi 70 euron suuruisen liikennevirhemaksun. Autoilija itse kiisti virhemaksun.
Virkavallan päätös on herättänyt Twitterissä runsaasti keskustelua: kommentteja on kertynyt maanantai-iltapäivään mennessä yli kaksisataa. Enemmistö kommentoijista ei ymmärrä, miksi autoilija sai sakot.
– Näkyvyys moitteeton, olisi mielenkiintoista tietää, mihin riskiskenaarioon sakko perustui? kysyy yksi kommentoija.
– Nauratti oikein, kun tuli kuvan kaltaisella lumikerroksella kuorrutettu auto vastaan tietyön liikennevaloissa. Nollakeli oli – ja kun se auto pysähtyä töksäytti siihen valoihin, niin katolta luisui tasainen 10 cm patja tuulilasille peittäen lasin, mainitsee toinen kommentoija.
Komisario Pasi Tuominen Helsingin poliisista tietää, miksi autoilija rikkoi liikennesääntöjä.
– Kyllä tässä tapauksessa on kyse juuri siitä, että esimerkiksi jarrutustilanteissa katolla oleva lumi voi syöksyä eteenpäin tuulilasin eteen ja peittää samalla näkyvyyden kokonaan. Silloin on hyvinkin vaarallinen tilanne luvassa, kertoo Tuominen.
Tuomisen mukaan moni vastaavasta tilanteesta narahtanut autoilija perustelee menettelyään kiireellä.
– Kiire ei voi olla syynä, sillä lumien poistamiseen ei montaa sekuntia mene.
"Igluautojen" kuljettajille määrättävä 70 euron liikennevirhemaksu on tyypillinen rangaistus, joka määrätään lievistä liikennerikkomuksista.
– Jos tällainen auto aiheuttaa lisäksi vaaratilanteita, silloin mennään jo päiväsakkojen puolelle ja niitä tulee yleensä vähintään kaksitoista, Tuominen kertoo.
Kyseisen auton kuljettaja kiisti virkemaksun. Tällöin hän voi vaatia oikaisua poliisilta, joka tutkii vaatimuksen. Jos virhemaksun saanut on oikaisupäätökseen tyytymätön, hän voi valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.
– Se on kuitenkin aika harvinaista. Moni miettii valitusta toisenkin kerran, sillä valituksen tekeminen on maksullista, Tuominen kertoo.