Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuljetusalan lakko alkoi – Näin työnseisaus näkyy kaupoissa, postinkulussa ja lentoliikenteessä

Liikenne Suomen satamissa on hiljentynyt, kun Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) lakko alkoi tänä aamuna kello 6.00. Lakon seurauksena on se, että käytännössä koko ulkomaankaupan tavaraliikenne on pysähtynyt.

Työtaisteluun päädyttiin, kun AKT hylkäsi eilisiltana sovittelijan työriitaan antaman sopimusehdotuksen. AKT:n mukaan sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä. Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000 työntekijää

Jos lakko kestää pitkään, sen seuraukset alkavat näkyä varsin pian myös kauppojen valikoimissa. Ensimmäisinä kaupoista on arveltu loppuvan tuontihedelmät ja -vihannekset, esimerkiksi appelsiinit, mandariinit ja kiivit.

Ruoan hamstraukseen ei kuitenkaan ole tarvetta, sillä 80 prosenttia kaupoissa myytävistä elintarvikkeista on Suomessa valmistettuja.

Satamalakot voivat pysäyttää myös tehtaita, koska tehtailla ei ole kovin suuria varastoja. Jos tuotteita ei päästä viemään eteenpäin, voidaan tehtaita joutua ajamaan alas.

Auto- ja kuljetusalan lakko hidastaisi myös Postin lähetysten kulkua, Posti kertoo tiedotteessaan.

Posti arvioi, että lakon toteutuessa pakettien, kirjeiden ja lehtien kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon. Viive koskee myös ulkomaan lähteviä ja saapuvia lähetyksiä.

Posti- ja logistiikka-alan unionin tukilakko alkaa torstaina 16. helmikuuta puolen yön aikaan ja päättyy tiistaina 21. helmikuuta.

Lakko voi vaikuttaa myös lentoliikenteeseen. Asiasta tiedotti Suomen lentoasemia operoiva Finavia verkkosivullaan tiistaina ennen AKT:n lakkoilmoitusta.

Finavian tiistain tietojen mukaan AKT:n lakko voi vaikuttaa lähinnä lentopolttoaineen jakeluun ja lentokoneiden tankkaukseen.

Finavia pyytää matkustajia seuraamaan oman lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän tiedotusta sekä varautumaan siihen, että lakko voi vaikuttaa esimerkiksi lennon aikatauluun.