Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysäyttävä luku: Jopa 49,1% helsinkiläisen palkasta menee asumiseen – Kouvolassa onkin sitten ihan eri meininki

Helsingissä nettopalkasta jää vain puolet käteen lainanlyhennysten ja hoitovastikkeiden jälkeen. Asiasta kertoo VertaaEnsin.fi -palvelun tekemä kattava selvitys suomalaisen asumisen kustannuksista.

Helsingissä omistusasuminen on nettopalkkaan suhteutettuna ylivoimaisesti maan kalleinta, sillä eroa seuraavaan kuntaan on 13,1 prosenttia. Kouvola on vertailussa edullisin kunta – siellä nettopalkasta vain 18,4 prosenttia menee asumiseen.

Selvityksen vertailussa on käytetty esimerkkinä 50 neliön omistuskaksiota. Helsingin jälkeen kalleimmat paikkakunnat ovat Espoo-Kauniainen, Tampere, Turku ja Vantaa. Vantaalla 32,1 prosenttia nettopalkasta menee asumiskustannuksiin.

Vertailun toisessa päässä Kouvolan jälkeen halvinta on Kajaanissa, sitten listalle tulee Kotka. Tämän jälkeen päästään länsirannikon keskisuureen ja vähän sitä pienempään kaupunkiin – puhutaan siis Porista (20,1%) ja Raumasta (20,4%). Näiden jälkeen tulee Riihimäki, jossa nettopalkasta asumiskustannuksiin menee keskimäärin 20,8 prosenttia.

Halvimpien paikkakuntien kymmenen kärkeen päätyvät myös Mikkeli, Lahti, Hyvinkää ja Hämeenlinna. Hyvinkäällä 23,4 prosenttia nettopalkasta menee asumiskustannuksiin.

Uutista päivitetty 10.2. kello 10.52: Muokattu VertaaEnsin -palvelun nimi oikeaan kieliasuunsa ja lisätty linkki alkuperäiseen selvitykseen.