Ukrainan sota ja energiakriisi saivat lukuisat suomalaiset tekemään jotakin varautumisensa hyväksi viime vuonna. Suomen pelastusalan keskusjärjestön (Spek) teettämässä kyselyssä liki puolet vastaajista ilmoitti tehneensä jonkin varautumisteon, kuten hankkineensa enemmän kotivaraa, taskulampun, patteriradion tai ämpärin.
Spek kertoo asiasta tiedotteessaan.
Lisäksi 72 tuntia -koulutuksiin osallistui yli 8 500 henkilöä – vuoteen 2021 verrattuna osallistujamäärä on nelinkertaistunut. Koulutuksissa käsitellään sitä, miten eri häiriötilanteisiin tulee käytännössä varautua. Yleisimpiä häiriötilanteita ovat sähkön- ja vedenjakelun häiriöt.
Tänään 7.2. on ensimmäinen valtakunnallinen Varautumispäivä Suomessa.
Varautumispäivän teemana on ”Varaudu edes vähän”. Varautuminen ei vaadi ihmeitä, sillä nämä kuusi asiaa helpottavat selviämään 72 tuntia eli kolme vuorokautta: pullovesi, syömävalmis ruoka, valonlähde, patteriradio, varavirtalähde ja vähän käteistä.
Loppuvuodesta tehtyyn kyselyyn vastasi tuhat henkilöä. Reilu neljännes kyselyyn vastaajista kertoi, että heillä oli jo entuudestaan varautuminen hyvällä tasolla. Toinen runsas neljäsosa vastaajista ei ole tehnyt varautumisensa eteen mitään, koska ei ole ehtinyt ajatella asiaa tai ei pidä varautumista tärkeänä.
Tilanne on selvästi kohentunut huhtikuusta 2022, jolloin tehtiin vastaavanlainen kysely. Silloin noin kolmannes vastaajista oli tehnyt jonkin varautumisteon.
– Varautuminen ei ole suomalaisille uusi asia, mutta mukavasti soljuvassa arjessa sitä ei aina tule ajatelleeksi. Nyt moni on tehnyt konkreettisia tekoja varautumisensa parantamiseksi, kertoo Spekin varautumisen asiantuntija Essi Kulju tiedotteessa.