Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Transurheilijoille suunnitellaan omia sarjaluokkia uintiin ja yleisurheiluun: "Kiistatonta hyötyä fyysisessä suorituskyvyssä"

Transurheilijat saattavat pian kilpailla omissa sarjoissaan. Kansainvälinen uimaliitto on jo tehnyt asiasta päätöksen ja asia on harkinnassa myös ainakin yleisurheilussa.

Suomen Uimaliiiton puheenjohtaja Ville Riekkinen näkee hyvänä, että kansainvälinen uimaliitto (World Aquatics) on suunnittelemassa transurheilijoille omaa sarjaluokkaa. Uinnissa huomiota on herättänyt esimerkiksi yhdysvaltalaisurheilija, mieheksi syntynyt ja sukupuoltaan korjannut Lia Thomas, joka on kilpaillut naisten sarjassa ja tehnyt kilpailuissa kovaa tulosta.

– Kansainvälinen uimaliitto päätti viime kesäkuussa asiaa koskevasta toimintaperiaatteesta. Avointa sarjaa koskevan tarkemman päätöksenteon aikataulu on kuitenkin vielä auki, Riekkinen kuvaa.

Puheenjohtaja pitää avointa sarjaa hyvänä ajatuksena.

– Kilpaurheilun ollessa kyseessä on huomioitava, että miessukupuolen murrosiän läpikäyneillä on esimerkiksi isompi sydän, keuhkot ja raajat, mistä on kiistatonta hyötyä fyysisessä suorituskyvyssä. Tämän totesi uimaliiton toimintaperiaatetta valmistellut työryhmä, johon kuului urheilun, lääketieteen ja oikeus- ja ihmisoikeuskysymysten asiantuntijoita. Oikeudenmukaisen kilpailun turvaaminen on urheilussa välttämätöntä, Riekkinen sanoo.

Suomessa suunnitelmat ovat herättäneet jonkin verran keskustelua.

– Toimintaperiaate herätti muutamia kommentteja jäsenseuroista. Sitä pidettiin hyvänä toisaalta siksi, että se mahdollistaa kaikkien osallistumisen myös kansainväliseen huippu-urheiluun ja toisaalta sen vuoksi, että se turvaa tasavertaisen ja reilun kilpailumahdollisuuden kaikille. Kriittisiä kommentteja ei minulle ole seuroilta tullut, Riekkinen kuvailee.

Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Valakivi piti Ylen jutussa niin sanottua "avointa sarjaa" syrjintänä.

– Päätös avoimesta sarjasta on mielestäni hyvä ja syrjinnän sijaan se mahdollistaa transurheilijoiden osallistumisen tavalla, jolla myös turvataan tasavertaiset ja reilut kilpailumahdollisuudet kaikille, Riekkinen vastaa.

Riekkinen on tyytyväinen translain uudistukseen. Uusi translaki mahdollistaa, että täysi-ikäinen voi korjata sukupuolensa oman hakemuksen perusteella ilman lääkärin lausuntoa. Tämän lisäksi uudistus erottaa toisistaan sukupuolen juridisen vahvistamisen ja lääketieteellisen prosessin.

– Suomi liittyi tuoreella ratkaisullaan muiden Pohjoismaiden joukkoon. Samalla korjattiin vanhentunut laki ja kansainvälisiä huomautuksia Suomelle aiheuttanut ihmisoikeuskysymys.

Myös yleisurheilussa on ollut keskustelussa vastaavanlainen sarjamuutos. Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto sanoo seuraavansa tilannetta rauhallisin mielin.

– Seurataan tilannetta. Tässä on maailmalla kuitenkin menossa nyt kaikenlaista yleisurheiluunkin vaikuttavaa asiaa, joihin pitää reagoida tarvittaessa, Aalto kuvailee.

Hän ei lähde ottamaan sen enempää kantaa siihen, mitä tulisi tapahtua.

– Odotamme kansainvälisen lajiliiton linjauksia, ja teemme päätöksiä tarvittaessa niiden mukaisesti.