Televisio-ohjelmien tekstitys on tarkoitettu erityisryhmille, mutta eniten sitä käyttävät alle 25-vuotiaat naiset. Tieto ilmenee Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvityksestä, jonka virasto teki viime vuonna.
Ohjelmatekstityksellä tarkoitetaan niin sanottua kielen sisäistä tekstitystä eli suomenkielisissä ohjelmissa suomenkielistä ja ruotsinkielisissä ruotsinkielistä.
Selvityksen mukaan ohjelmatekstitystä käyttävät kaikki ikäryhmät, mutta eniten nuoret.
Eniten ohjelmatekstitystä kertovat käyttävänsä alle 25-vuotiaat – etenkin naiset, joista peräti 40 prosenttia käyttää tekstityksiä ainakin joskus. Alle 25-vuotiaista miehistä tekstityksiä käyttää ainakin joskus 37 prosenttia.
Keskimääräistä enemmän tekstityksiä käyttävät myös 25–34-vuotiaat.
Iso selittävä tekijä etenkin nuoremman sukupolven tekstityksen käytölle on se, että televisiota katsotaan esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa.
Kaikkein eniten ei voi pitää ääntä päällä -vaihtoehto sai valintoja 35–44-vuotiailta. Tästä ikäryhmästä ääntä etenkin naiset (64 prosenttia) katsovat televisio-ohjelmia äänettömällä. Ikäluokan miehistäkin yli puolet (53 prosenttia) toimii näin.
Myös nuorissa aikuisissa moni tarvitsee tekstitystä, koska ääniä ei voi pitää päällä.
Kaiken kaikkiaan tavallisin syy tekstityksen käytölle on se, että ohjelman puhe on epäselvää tai sitä on vaikea kuulla. Näin vastasi 36 prosenttia ohjelmatekstityksiä käyttävistä.
Noin joka neljäs ohjelmatekstitysten käyttäjistä kertoi syyksi kielen opiskelun. Yleisintä tämä on alle 25-vuotiailla (40 prosenttia) ja erityisesti tämän ikäisten naisilla (59 prosenttia).
Kuulovamma tai iästä johtuva kuulon heikkeneminen mainittiin selvästi edellä mainittuja syitä harvemmin, mutta molemmat syyt korostuivat vanhimmassa ikäryhmässä.
Traficomin tutkimukseen haastateltiin puhelimitse kaikkiaan 2 000:ta Suomessa asuvaa 15 vuotta täyttänyttä.
Haastatellut kiintiöitiin sukupuolen, iän ja asuinalueen osalta vastaamaan väestörakennetta.