Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: | Osalla etuudet eivät yksinkertaisesti riitä elämiseen – Näin pienellä on pärjättävä

Useimmat vähimmäisetuudet ovat kaukana siitä, mitä on arvioitu tarvittavan säälliseen elämiseen.

Tämä käy ilmi SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n selvityksestä.

Riittävää minimitasoa mitataan Kuluttajatutkimuskeskuksen laskemilla viitebudjeteilla. Niiden tarjoama toimeentulo on niukka, kun sitä verrataan väestön keskimääräiseen kulutukseen, yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan.

Esimerkiksi Helsingissä yksin asuvan peruspäivärahaa saavan työttömän miehen on pärjättävä 389 euroa viitebudjettia pienemmällä summalla kuukaudessa.

Tampereella asuvalla vaje on 346 euroa. Esimerkkitapauksissa peruspäivärahaa saavalla syntyy oikeus myös toimeentulotukeen. Toimeentulotuen jälkeenkin vajetta suhteessa viitebudjettiin jää vielä noin 158 euroa.

Vastaava kahden työttömän aikuisen ja kahden lapsen perheellä vajaus on Helsingissä 675 euroa ja Tampereella 577 euroa. Toimeentulotuen jälkeen vaje viitebudjettiin on yhä noin 260 euroa.

– Viitebudjettien taso tarjoaa elämään vain välttämättömyydet, ja nykyisen perusturvan varassa on pärjättävä vielä selvästi vähemmällä. Liian pienillä tuloilla sinnittely saa toiset turvautumaan pikavippeihin, toiset esimerkiksi jättävät käymättä lääkärillä tai ostamatta heille määrättyjä lääkkeitä, toteaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen tiedotteessa.

Selvitys perustuu VTT Pertti Honkasen SOSTElle tekemiin laskelmiin.