Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikko Alatalon piti tehdä keväällä vain yksi konserttisalikeikka, mutta... "Vain Elämää -ohjelmalla on ollut iso vaikutus"

Kansantaiteilija ei jää eläkkeelle, vaan tämäkin vuosi on täynnä keikkailua. Helmikuun 9. päivänä Alatalo esiintyy Helsingin Savoy-teatterissa, ja luvassa on myös levyntekoa.

Kansantaiteilija Mikko Alatalo, 71, on ollut viime kuukausien aikana erittäin työllistetty. Syksyn konserttisalikiertueen piti huipentua 9. helmikuuta Helsingin Savoy-teatteriin, johon kiertueen piti päättyä.

Nyt sitten kuitenkin kävi niin, että Alatalolla on luvassa parisenkymmentäkin esiintymistä kevään aikana. Savoy-teatteri pysyy luonnollisesti listalla mukana. Ennen Savoy-teatterin esiintymistä eli aivan helmikuun alkajaisiksi Alatalo lähtee Jaakko Löytyn kanssa Ruotsiin keikkailemaan.

– Konsertit ovat myyneet aika hyvin jo etukäteen. Viime vuonna Tampere-talon keikalla oli 1 300 ihmistä ja Turussa kaupunginteatterin pieni sali oli loppuunmyyty, vaikka sitä ei mainostettu etukäteen käytännössä ollenkaan.

– Vain Elämää -ohjelmalla on ollut tähän iso vaikutus. Nimi on ollut esillä ja mielenkiintoa riittänyt, Alatalo kuvailee.

Savoy-teatterin keikkaa Alatalo odottaa jo innolla. Musiikkia esitetään intiimillä kattauksella, ja luvassa on paljon vierailijoita.

– Kalle (Mikon poika Kalle Alatalo) on siinä duonsa kanssa säestämässä, ja lavalle nousevat muun muassa Dimitri Keiski, Katja Lukin-Keiski, Ronja Alatalo ja Larry Peninsula. Esimerkiksi Dimitri on kovan luokan muusikko ja laulaja, ja hän laulaa biisit Ajolähtö ja Anna mulle lovee. Ajolähtö-biisi sopii hänelle kuin nakutettu, hän on asunut Ruotsissa ja hänellä on kokemusta niistä siirtomaa-Suomi -ajoista, joihin laulu asettuu, Alatalo kuvailee.

1970-luvun hurjan nuoruuden rokkibiisien esittäminen tuntuu Alatalosta erityisen mieluisalta.

– Oli hyvä, että artistit valikoivat niitä esitettäväksi Vain Elämää -ohjelmassa. Se oli sitä reipasta rokki-Mikko -osastoa, hän naurahta.a

Vanhaa kunnon rokkia on luvassa muutenkin tämän vuoden aikana. Alatalon kautta aikojen ensimmäinen tunnettu bändi eli Coitus Int tekee paluun syksyllä klubikiertueella. Vesi on virrannut runsaasti Tammerkoskessa viiden vuosikymmenen aikana, mutta jokaisella keikalla lavalle nousee kolme alkuperäisjäsentä: Alatalon lisäksi miehen pitkäaikainen aisapari Harri Rinne sekä Pena Penninkilampi.

– 28. syyskuuta helsinkiläinen rokkibaari On the Rocks, 29. syyskuuta Tuusulan Krapin paja ja 30. syyskuuta se paikka mistä kaikki lähti eli Tampereen Ylioppilastalo. On mahdollista, että saamme sinne myös alkuperäisbasisti Juuso Nordlundin soittamaan.

Tampereen Ylioppilastalo edustaa Alatalolle myös hyvin konkreettista paluuta sinne, mistä kaikki aikoinaan sai alkunsa.

– Vuosi 1973 ja sieltä se lähti. Nyt viisi vuosikymmentä myöhemmin palaamme sananmukaisesti takaisin lähtöpisteeseen. Soitamme nuoruuden rokkia, emme siis soita edes Juice ja Mikko -levyn biisejä, Alatalo kertoo.

Konkareita säestää keikoilla Hauli Bros eli Kalle Alatalon, Juri Lindemanin ja Selkä Pulkkisen yhtye.

– He ovat soittaneet meidän vanhoja biisejämme jo silloin, kun Juicekin eli. Juice ehti kuulla aikoinaan niitä versioita ja tykkäsi kuulemastaan.

Kansantaiteilija lupaa myös levyä Coitus Intin tunnelmissa. Itseasiassa miehet puuhailevat levyä parhaillaan Tampereen Pispalassa Kalle Alatalon kotistudiossa. Luvassa on uusia versioita Coitus Intin legendaarisista biiseistä.

– Se on ollut aika mukavaa puuhaa. Käyn välillä siellä soittamassa milloin mitäkin ja vähän laulamassa myös. Kalle on ottanut levystä ison vastuun ja homma toimii hyvin.

71-vuotias Alatalo väläyttää, että haaveilee tulevaisuudessa vielä omankin levyn tekemisestä. Tai ainakin mahdollista se on.

– Katsotaan, mitä tuleman pitää.