Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n uusi arvio: Rokotteet estivät tuhansia koronakuolemia

Tervyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että koronarokotuksilla estettiin Suomessa noin 7 300 koronataudista johtuvaa kuolemaa maaliskuun 2022 loppuun mennessä. THL kertoo asiasta tiedotteessaan.

Lisäksi rokotuksilla saatettiin estää yli tuhat kuolemaa, joissa koronatauti olisi ollut myötävaikuttavana tekijänä.

Tiedot selviävät THL:n vielä julkaisemattomasta rekisterianalyysistä. Analyysin mukaan rokotuksilla estettiin erityisesti yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmien kuolemia. Rokotukset estivät kuolemia myös nuoremmissa ikäryhmissä.

Tutkimuksen mukaan estettyjä kuolemia oli yli kolme kertaa enemmän kuin koronakuolemia, joita oli seurantajaksolla 1 753.

– Rokotuksilla on ollut merkittävä vaikutus vaikeiden koronatautitapausten estämisessä. Ilman rokotuksia vaikeita tapauksia olisi ollut huomattavasti enemmän, kertoo THL:n tilastotutkija Ulrike Baum tiedotteessa.

Koronarokotuksia on annettu väestölle joulukuusta 2020 lähtien. Riskiryhmien ulkopuolisille 18–59-vuotiaille suositellaan kolmen ja 60–64-vuotiaille neljän koronarokotuksen sarjaa.

THL:n analyysin mukaan kolmannella rokoteannoksella koronakuolemia estettiin seuranta-aikana noin 1 300 erityisesti yli 70-vuotiailla. Sen sijaan kolmannen annoksen vaikutus alle 60-vuotiaiden terveiden ihmisten koronakuolemien ehkäisyyn oli vähäinen.

– Riskiryhmien ulkopuolisilla työikäisillä nykyisen suosituksen mukaiset rokotukset vähentävät merkittävästi vaikeita tautitapauksia. Kaksi tai kolme rokotusta saaneilla alle 60-vuotiailla tunnistettujen riskiryhmien ulkopuolisilla todettiin seuranta-aikana vain viisi koronataudista johtuvaa kuolemaa, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka tiedotteessa.

”Jotta koronakuolemien määrää saataisiin jatkossa pienennettyä Suomessa, rokotukset pitäisi kohdentaa ikääntyneille ja muille riskiryhmille. Yksi esimerkki on uusien tehosteannosten antaminen. Tällä hetkellä THL:ssä selvitämme, milloin lisätehosteannosta tulisi suositella näille ryhmille”, Poukka jatkaa.

Rokotteiden tehon seuranta jatkuu myös uusien varianttien osalta

THL jatkaa koronarokotteiden tehon seurantaa tulevina vuosina. Rokotteiden tehoa arvioidaan myös uusien koronavarianttien osalta. Lisäksi tutkitaan viime syksynä käyttöön otettujen varianttiräätälöityjen rokotteiden mahdollisesti tuomaa lisäsuojaa vakavia tautimuotoja ja koronakuolemia vastaan.