Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PKS-kaupungit, kauppakamari ja Uudenmaan liitto: Metropolipolitiikka saatava hallitusohjelmaan

Metropolipolitiikka tulee saada hallitusohjelmaan ja metropolialueen tulee päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan tavoitteita hallituksen kanssa, vaativat Helsingin seudun kauppakamari, Uudenmaan liitto ja pääkaupunkiseudun kaupungit.

Taustalla on muun muassa Helsingin ja Espoon kaupunkien usein esiin tuoma huoli siitä, että valtionosuusjärjestelmä kohtelee kaupunkeja epäoikeudenmukaisesti eikä huomio kasvukaupunkien ongelmia.

– Metropolipolitiikka tulee saada hallitusohjelmaan niin, että siinä ovat mukana koko Helsingin seudun olennaiset maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL), osaavan työvoiman saatavuuden, vieraskielisen väestön ja työperäisen maahanmuuton sekä kestävän kasvun ja hyvinvoinnin turvaavan rahoituksen teemat, korostaa tiedotteessa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Pakarinen toteaa tiedotteessa myös, että hallitusohjelmakirjaukset eivät yksin riitä, vaan Metropolialueen täytyy päästä mukaan suunnittelemaan, yhteiskehittämään ja toteuttamaan ohjelmaan kirjattuja tavoitteita yhdessä valtioneuvoston kanssa.

PKS-kaupungit, kauppakamari ja Uudenmaan liitto ovat laatineet Metropolitiikka-ohjelman, jossa otetaan kantaa useisiin alueen keskeisiin kysymyksiin, kuten kestävään kasvuun, investointeihin, työvoimapulaan ja turvallisuuteen.

Ohjelmassa vaaditaan muun muassa metropolialueen kestävän kasvun ja investointikyvyn vahvistamista koko maan hyväksi.

– Tulevilla uudistuksilla ei saa entisestään heikentää koko kansantalouden näkökulmasta keskeisimmän alueen taloudellisia toimintaedellytyksiä. Kaikissa uudistuksissa ja lainsäädäntöhankkeissa arvioidaan läpinäkyvästi niiden taloudelliset vaikutukset ja niiden vaikutukset alueiden välisiin tulonsiirtoihin ja huolehditaan siitä, ettei pääkaupunkiseudun rahoitusasema heikkene, ohjelmassa todetaan.

Kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen katsoo, että seudun menestys vaatii tiiviimpää ja tavoitteellisempaa yhteistyötä valtion kanssa.

– Esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuus on vaikeutunut viime vuosina. Kysymyksessä on kansallisen tason ongelma, jonka ratkaisussa metropolialue ja sinne kohdennettavat toimet ovat avainasemassa, Lahtinen linjaa tiedotteessa.

Työvoimapulaan ohjelmassa esitetään konkreettisena ratkaisuna Uudenmaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen aloituspaikkoja lisäämistä vastaamaan alueen yritysten työvoimatarvetta ja nuorten ikäluokan todellista kokoa.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla toimivat oppilaitokset ovat arvostelleet voimakkaasti muun muassa koulutuspaikkojen liian vähäistä määrää Uudellamaalla.

Työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi metropoliohjelmassa esitetään useita ratkaisuja, joista yksi on Uudellamaalla käynnistettävä kokeilu, jossa luovutaan saatavuusharkinnasta kahden vuoden määräajaksi.

Lue myös:

"Paikoissa hurja epätasapaino" – Korkeakoulut vaativat lisää aloituspaikkoja Uudellemaalle

Ohjelmassa otetaan kantaa myös metropolialueen julkisiin investointeihin. Ohjelman mukaan valtion tulee nostaa rahoitusosuuttaan nykyistä korkeammalle Helsingin seudun merkittävissä, kestävää liikkumista tukevissa investoinneissa.

– Samaan aikaan, kun seutu kasvaa nopeammin kuin vuosikymmeniin, on valtion rahoitusosuus MAL-seudun kasvuinvestoinneista ollut laskusuunnassa, ohjelmassa todetaan.

Myös suurten kaupunkien joukkoliikennetuki tulee vakiinnuttaa pohjoismaisten verrokkikaupunkien tasolle.

Valtion tukeen on viitannut myös koronan ja jättimäisten liikenneinvestointien vuoksi talousvaikeuksissa rämpivän HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen.

Lue myös:

Länsimetron jatkeen avautumisesta jopa 30 miljoonan tappio HSL:lle – toimitusjohtaja: tulevista hankkeista luvassa 20% korotuspaine lippujen hintoihin

Omana kokonaisuutenaan metropoliohjelmaan on nostettu Helsinki-Vantaan lentoaseman ja sitä ympäröivän Aviapoliksen alueen kasvun mahdollistaminen.

– Aviapolis on yksi Suomen talouden ja metropolialueen merkittävimmistä kasvun keskuksista valtakunnallisen ja kansainvälisen liikenteen solmukohdassa. Siellä toimii 700 Suomen 4 000 kansainvälisestä yrityksestä. Työpaikkoja alueella on 35 000. Aviapoliksen ja lentoaseman saavutettavuus kestävästi on turvattava, ohjelmassa muistutetaan.

Ehdokkaat pääsevät ottamaan kantaa metropolipolitiikkaan ensimmäistä kertaa vaalikeskustelussa kauppakeskus Triplassa 31. tammikuuta.

Haastajina ovat muun muassa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.), Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sekä Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Eduskuntavaaliehdokkaista paikalla ovat muun muassa kansanedustaja Elina Valtonen (kok.), kansanedustaja, varapuheenjohtaja Leena Meri (ps.), varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen (kesk.), eduskuntaryhmän pj. Jussi Saramo (vas.) ja kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr.).

MetropoliAreenan juontaa MTV3:n toimittaja Jaakko Loikkanen.

MetropoliAreenan järjestävät Helsingin seudun kauppakamari, Uudenmaan liitto, Etelä-Suomen Media sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit.

Tämä lehti on osa Etelä-Suomen Mediaa.

MetropoliAreena Triplan Kulttuuriaukiolla 31. tammikuuta klo 15–17. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautumiset Kauppakamarin verkkosivuilta.