Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiantuntijoiden näkemykset vartijoiden toiminnasta Isossa Omenassa menevät ristiin – kuolinsyyn selvitys alkaa

Asiantuntijoiden näkemykset naisen kuolemaan johtaneesta vartijoiden voimankäyttötilanteesta Espoossa menevät osin ristiin.

Helsingin Sanomille puhunut rikosoikeuden professori Sakari Melender ennakoi, että vartijoihin kohdistuvat rikosepäilyt kuolemantuottamuksesta saattavat ankaroitua poliisitutkinnan edetessä törkeäksi kuolemantuottamukseksi.

– Yleisellä tasolla voi todeta, että törkeää huolimattomuutta arvioitaessa voidaan esimerkiksi ottaa huomioon, onko henkilöillä koulutusta voimakeinojen käyttöön, ja onko tilanteessa toimittu koulutuksessa saadun ohjeistuksen mukaisesti. Ja vartijoilla on koulutusta voimakeinojen käyttöön, Melander sanoo HS:lle.

– Tilanteesta kuvatun ja somessa kiertävän videon perusteella ymmärrän hyvin, miksi asiaa ryhdytään tutkimaan. Videolla nähdään tilanne, jossa neljä on yhden päällä.

Vartiointialan kouluttaja sanoo puolestaan Ilta-Sanomille, että kiinnitilanteessa olleet neljä vartijaa näyttävät toimineen alan koulutuksen mukaisesti.

– Vartijoilla on ihan oikeat otteet siinä. Kukaan ei ole henkilön päällä, sanoo asian arkaluonteisuuden takia nimettömänä pysyttelevä kouluttaja.

IS:n haastattelema Turvallisuusalan ammattiliiton tiedottaja Sami Kymäläinen ei ole myöskään huomannut merkittäviä virheitä näkemissään videoissa.

Kaikkien kolmen asiantuntijan arviot perustuvat mediassa olleisiin tietoihin sekä sosiaalisessa mediassa kiertäviin videoihin.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo jatkavansa tapauksen tutkintaa. Poliisi pyytää kauppakeskuksessa lauantaina olleilta silminnäkijöitä kertomaan havainnoistaan.

Poliisin mukaan tässä vaiheessa saatujen tietojen perusteella kuolemantuottamuksesta on syytä epäillä useita henkilöitä.

Uhrin oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvittäminen alkaa alkuviikolla, poliisi kertoo tiedotteessa.

Vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli lauantaina kauppakeskus Isossa Omenassa voimankäyttötilanteessa kello 17 jälkeen.

Ison Omenan keskuspäällikkö Mika Mustasilta sanoi Iltalehdelle, että taustalla oli häiriökäyttäytyminen.

IL:n haastattelemien silminnäkijöiden mukaan nainen menetti tajuntansa kiinniottotilanteen edettyä. Häntä alettiin elvyttää, mutta hän menehtyi.

Tilanne sattui vilkkaaseen aikaan, ja paikalla oli paljon silminnäkijöitä. Osa kuvasi tilannetta puhelimillaan.

Poliisi pyytää, että mahdollisia tietoa ja havaintoja lähetettäisiin sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 413 031 (vastaaja).

– Mikäli teillä on hallussanne asiaan liittyviä videoita toivomme, että kerrotte yhteystietonne, niin annamme teille myöhemmin ohjeet materiaalin toimittamisesta poliisille, poliisi kertoo tiedotteessa.

Edit klo 12.17: Poistettu jutusta väärä tieto, jonka mukaan häiriökäytös olisi liittynnyt kauppakeskuksen liikkeeseen.