Mahdolliset sähkökatkot eivät tuota ainakaan kovin valtavaa joukkoliikennekaaosta, sanotaan HSL:ltä ja VR:ltä.
Suomeen saattaa tulla talven aikana sähkökatkoja, jos energiasta tulee pulaa esimerkiksi kovien pakkasten aikana. Huojentava tieto lienee, että joukkoliikenne toimii pääsääntöisesti, vaikka sähkökatko yllättäisikin. Näin kommentoivat HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän päällikkö Maija Musto sekä VR:n vastaava liikennejohtaja Toni Rinne.
Poikkeuksen muodostavat metro ja raitiovaunu.
– Metron kulku pysähtyy mikäli sähköt katkeavat ja sama koskee raitiotievaunun liikkumista. Sähkökatko tulisi olla ennakoitavissa, jotta metrojuna saadaan hallitusti ajettua varikolle tai asemalle. Sama koskee raitiotievaunua, jonka mahdollinen pysähdyspaikka on turvallisesti pysäkillä tai varikolla, kommentoi Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n Infrapalvelupäällikkö Hannu Stam.
Linja-autojen osalta on helpompaa.
– Mahdollinen lyhytaikainen sähkökatko vaikuttaa ainoastaan kaluston päältä pesuun koska vettä ei saa laskea viemäreihin, mutta muutoin kalusto liikkuu normaalisti. Mikäli sähkökatkot kestäisivät useampia päiviä niin se toki lisää hieman haasteita, mutta mikäli polttoainetta toimitetaan normaalisti niin asiasta ei tule ongelmaa, kommentoi Matka Mäkelän toimitusjohtaja Matti Mäkelä.
Myös sähkönkulutukseen ja sen säätelyyn on toimenpiteet valmiina.
– Olemme valmiit rajoittamaan sähkönkulutusta, mikäli Fingrid ilmoittaa lähestyvästä sähköpulan uhasta. Tämä tarkoittaa liikenteen ennakoitua supistamista, jolloin liikennöintiin kuluu normaalia vähemmän sähköä. Metroliikenteelle on laadittu vaihtoehtoisia aikatauluja eri vuoroväleille, Maija Musto sanoo.
Säästö on myös laskettu etukäteen tarkasti.
Metron kulku pysähtyy mikäli sähköt katkeavat ja sama koskee raitiotievaunun liikkumista.
Hannu Stam
– Tällä hetkellä metroa liikennöidään ruuhka-aikana linjakohtaisesti tiheimmillään kuuden minuutin vuorovälillä, eli yhteisellä osuudella vuoroväli on kolme minuuttia. Yhteisen osuuden vuorovälin kasvattaminen 3,75 minuuttiin säästäisi sähköä karkeasti arvioiden noin kahdeksan prosenttia ja vastaavasti viiden minuutin vuoroväli säästäisi sähköä noin 19 prosenttia normaaliin kolmen minuutin vuoroväliin verrattuna, sanoo Musto.
Nopeat toimenpiteet onnistuvat myös ratikkapuolella.
– Raitiovaunuliikennettä voidaan puolestaan supistaa nopeastikin esimerkiksi ottamalla liikenteestä 1–2 linjaa pois. Jos sähköpulan uhka jatkuu päiviä, raitiovaunuliikenteelle on vastaavasti mahdollisuus ottaa käyttöön supistettu aikataulurakenne, Musto kuvaa käytäntöä.
Hän kertoo, että sähköbusseja ladataan sekä varikolla että joitakin myös linjojen pääteasemilla. Sähköbussien akut kestävät useita tunteja ja sähköbusseja ladataan pääsääntöisesti öisin.
– Sekin on vaihtoehto, että yksittäisiä busseja on myös mahdollista korvata dieselkalustolla. Mikäli jollain linjalla liikennöinti sähköbusseilla ei ole lainkaan mahdollista, voidaan busseja siirtää linjalle toisilta linjoilta, Musto kertoo varautumisesta.
– HSL:n rooli sähköpulatilanteessa on pitkälti viestinnällinen. Tiedotamme aikataulumuutoksista ja mikäli vaikka raideliikenne joudutaan kokonaan tai osittain keskeyttämään, pyrimme järjestämään mahdollisuuksien mukaan korvaavaa bussiliikennettä, häns kuvailee.
Toni Rinne kertoo, että huomattava enemmistö VR:n liikennekalustosta on riippuvaista sähköstä. Siksi mahdollisiin katkoihin pitää suhtautua vakavasti.
– Matkustajaliikenteestämme 95 prosenttia ja tavaraliikenteestä 80 prosenttia on sähkövetoista. Mahdolliset sähkökatkot vaikuttaisivat merkittävästi junaliikenteeseen ja liikenne voisi käytännössä pysähtyä, riippuen toki sähkökatkon laajuudesta ja kestosta. Toivomme saavamme tiedon suunnitelluista sähkökatkoista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Rinne kuvailee.
Junan ajolangassa säilyy virta sähkökatkon aikanakin, joten junan on mahdollista liikkua. Aikatauluissa pysyminen saattaa kuitenkin käydä haasteelliseksi.
– Juna saa sähkökatkon aikanakin virtaa ajolangasta, joten matkustajajunissa lämmitys, valaistus, ilmanvaihto ja vessat pysyvät toiminnassa. Junan verkkoyhteys ei sähkökatkon aikana välttämättä toimi normaalisti. Ravintolavaunut palvelevat muutoin normaalisti, mutta jos maksupäätteiden datayhteys menetetään, korttimaksut eivät ole mahdollisia sähkökatkon aikana, Rinne huomauttaa.
Toimintaa tarkastellaan Rinteen mukaan koko ajan.
– Rautatiejärjestelmä on kuitenkin kokonaisuus, jossa sähköä tarvitaan kriittisesti myös ratajärjestelmän, liikenteenohjauksen järjestelmien, turvalaitteiden ja asemien matkustajainformaatiojärjestelmien toimintaan. Sähkökatkon vaikutukset voivat vaihdella, mutta alueellisetkin viivästykset liikenteessä voivat heijastua koko rataverkolle. Katkojen sattuessa on siis odotettavissa junien myöhästymisiä.
95%
Sähkövetoisen matkustajaliikenteen osuus VR:llä.
Maija Musto korostaa myös turvallisuusnäkökulmaa.
– Aina on mahdollisuus siihen, että joukkoliikenne joutuu pysähtymään niille sijoilleen. Näin voi tapahtua myös normaalitilanteessa esimerkiksi onnettomuuden vuoksi. Tällöin toivomme ihmisiltä malttia odottaa sitä, että liikenne jatkuu normaalisti tai, että pelastuslaitos saapuu evakuoimaan yksikön. Metrosta tai junasta ei tulisi koskaan poistua aseman ulkopuolelle omin neuvoin, sillä mikäli esimerkiksi sähköt palaavat yllättäen takaisin, on radalla liikkuminen hengenvaarallista, hän korostaa.
Sähkön riittävyys on ollut tärkeä asia liikenneyhtiöille ylipäätäänkin.
– HSL on pyrkinyt tuomaan esiin joukkoliikenteen tärkeyttä ja sähkönsaannin kriittisyyttä etenkin raideliikenteessä. Annoimme esimerkiksi yhdessä Helsingin Kaupunkiliikenne Oy:n kanssa lausunnon Valtioneuvoston asetukseen varautumissuunnitelmaan sisällytettävästä sähkönkäyttöpaikkojen etusijajärjestyksestä. Myös muun muassa Väylävirasto antoi oman lausuntonsa, Metso kuvailee.
– VR on varautunut sähkökatkoihin, ja meillä on vuosikymmenten kokemus järjestelmällisestä riskienarvioinnista ja varautumistyöstä, jota tehdään tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Lähtökohtaisesti ajamme sähkökatkon sattuessa junat seuraaville asemille odottamaan sähkökatkojen päättymistä. Ensisijaisesti kuitenkin varmistetaan liikennöinnin turvallisuus, ja tarvittaessa liikenne pysäytetään heti, jos matkan jatkamiseen liittyisi turvallisuusriskejä, sanoo Toni Rinne.