Parafiinisen diesellaadun valmistevero nostaa hintaa samalle tasolle kuin tavallisen dieselinkin. Muutokset jakeluvelvoitteessa saavat alalla työskentelevät mietteliäiksi.
Joulukuussa polttoaineiden keskihinta on laskenut alle kahden euron, mutta vuoden 2023 tilannetta on vielä vaikeata ennustaa. Näin asiaa analysoi Autoalan tiedotuskeskuksen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja.
– Parafiiniseen diesellaatuun tulee valmistevero, ja se nostaa hintaa kahdella sentillä. Sen lopullinen hinta tulee olemaan sama kuin tavallisella dieselilläkin.
Hän huomauttaa, että kyseessä on jo vanha päätös.
– Kyseessä on päätös, joka on tehty jo ennen vuotta 2020, siis aikana ennen koronapandemiaa. Ensin hinta nousi sentillä, sitten seuraavana vuonna kahdella sentillä ja nyt tulee vielä viimeinen korotus, eli yhteensä viisi senttiä litra, Kalenoja kertoo.
Yksittäisenä asiana jakeluvelvoitteen väliaikainen alentamispäätös huomattavastikin autoilijoiden arkeen, sanoo Liikennepalvelukauppiaiden toimitusjohtaja Jari Salonen. Jakeluvelvoite tarkoittaa, että liikennepolttoaineen jakelijoiden vuosittain kulutukseen toimittamasta liikennepolttoaineesta tietyn osuuden tulee olla uusiutuvia polttoaineita. Jakeluvelvoitteella edistetään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä moottoribensiinin, dieselöljyn ja maakaasun korvaamiseksi liikenteessä.
Eduskunta hyväksyi joulukuussa lain, joka alentaa vuodeksi 2023 uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitetta 7,5 prosentilla. Tarkoituksena on hillitä liikenteen käyttämien polttoaineiden kohonneita hintoja.
Mitä nopeammin sähköautot yleistyvät, sitä vähemmän tarvitaan fossiilisia polttoaineita.
Hanna Kalenoja, Autoalan tiedotuskeskus
Muutos saattaa tarkoittaa lopulta sitä, että dieselin litrahinta nousee jopa yli 20 senttiä litralta.
– Jakeluvelvoite nousee ensi vuonna 1,5 % -yksikköä verrattuna vuoteen 2022. Sen oli suunniteltu nousevan 9 % -yksikköä, joten tuosta luvusta tingittiin 7,7 % -yksikköä. Silti jakeluvelvoite aidosti ja oikeasti nousee 1,5 % -yksikköä, kun vuosi 2023 alkaa, Salonen sanoi joulukuussa.
– Vuonna 2023 ollaan vielä maltillisella tasolla, mutta jo vuonna 2024 tapahtuu melkoinen hyppäys. Tämä johtuu juurikin hallituksen tekemästä jakeluvelvoitteen väliaikaisesta alentamispäätöksestä. Samaan hintavaikutukseen olisi päästy Liikennepalvelukauppiaat ry:n esityksen mukaisesti alentamalla väliaikaisesti polttoaineiden arvonlisäveroa, sellainenhan ratkaisu tehtiin sähkön osalta. Kaiken lisäksi jakeluvelvoitteen kasvattaminen vähentää päästöjä, minkä olisi luullut olevan tärkein arvo, Salonen kritisoi.
– Öljyn kulutus on laskenut vuosittain työlukuna noin kaksi prosenttia joka vuosi koko 2000-luvun ajan. Tämä johtuu siitä, että autojen polttomoottorit ovat kehittyneet ja rinnalle on tullut kaasu- ja sähköautoja. Vuonna 2022 polttoaineiden kulutuksen lasku on selvästi suurempi. Tämä johtunee hinnasta ja muutenkin kiihtyvästä siirtymisestä kaasuun ja sähköön, Salonen jatkaa.
Keväällä polttoaineen hinta nousee käytännössä varmasti myös osaksi vaalikeskustelua.
– Tietysti polttoaineen potentiaaliset hinnan muutokset kiinnostavat: energiamarkkina on viime aikoina varsinkin ollut hyvinkin heiluvaa laatua. Hiljalleen energiamarkkinastakin on tullut aika vakiintunut ja näyttää siltä, että Venäjän aloittama sota ei nostanut hintoja siinä määrin kuin pelättiin. Minkään öljylaadun hinta ei lähtenyt esimerkiksi nousemaan, Kalenoja arvioi.
– Energiamarkkinan osalta varmaan käydään vaalikeskusteluja. Tilanne on kuitenkin edelleen hyvin hämärä eli ei voida sanoa että mihin suuntaan tämä tästä menee, hän sanoo.
Autokanta muuttuu teknisesti melkein vuosittain ja markkinoilta hankitaan hyvin monenlaisia ajoneuvoja käyttöön.
Hanna Kalenoja odottaa, että markkinoilla olisi kahden vuosikymmenen kuluttua huomattavasti nykyistä enemmän sähköautoja. Sillä olisi hänen mukaansa paljon hyviä vaikutuksia: ainakin keskustelu polttoaineiden hinnasta vähenisi, kun autot käyttäisivät sähköä bensiinin tai dieselin sijaan.
– Mitä nopeammin sähköautot yleistyvät, sitä vähemmän tarvitaan ylipäätään fossiilisia polttoaineita. Sikäli olisi tärkeää, että sähköistymistä pystyttäisiin edistämään mahdollisimman paljon, Kalenoja sanoo.
Sähköautojen yleistyminen ei kuitenkaan ole yhden tai kahden vuoden asia.
– Se tarkoittaa 20 vuoden työsarkaa, jotta iso muutos tapahtuu. Oikeilla toimenpiteillä prosessia pystyisi vauhdittamaan ehkä kolmella tai neljällä vuodella, hän arvioi.
7,5 %
Uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen lasku vuonna 2023 verrattuna tähän vuoteen.