Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusasiamies teki selvityksen Poliisit-sarjasta, HS: Jatko vaakalaudalla – Voiko kuvausryhmä saada tietoonsa salassa pidettäviä tietoja?

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on antanut nuhteita televisiossa pitkään esitetylle Poliisit-sarjalle. Sarjassa suomalaisten poliisien työtä seurataan reality-tyyppisesti, eli ohjelmassa esitetään virkavallan aitoja työtehtäviä ympäri Suomea.

Poliisihallitus kertoi torstaina, että se harkitsee nyt, onko televisiosarjaa enää mahdollista jatkaa.

– Käymme oikeusasiamiehen ratkaisun huolellisesti läpi ja arvioimme, onko televisiosarjaa mahdollista jatkaa ja jos on, niin mitä se edellyttäisi, kertoo Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen Helsingin Sanomille.

Jääskeläinen on tehnyt selvityksen, jossa pitää ongelmallisena sitä että kuvausryhmä saattaa saada tietoonsa salassa pidettäviä tietoja henkilöistä, joiden asioita ohjelmassa käsitellään.

Taustalla on kantelu, jossa kantelija arvosteli Helsingin Sanomien elokuussa 2021 julkaisemasta jutusta ilmenevää Poliisihallituksen menettelyä.

– Kantelun mukaan poliisin toiminnasta tv-ohjelmia tekevät toimittajat saavat ohjelmaa tehdessään väistämättä tietoonsa esimerkiksi poliisipartion mukana ollessaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain perusteella salassa pidettävää tietoa. Salassa pidettävän tiedon päätyminen ohjelmaan on estetty tai ainakin pyritty estämään ohjelmaa tuottavan yhtiön kanssa tehtävällä sopimuksella, joka muun ohessa sisältää sen, että poliisilla on oikeus tarkastaa dokumentoitua aineistoa ennen sen esittämistä, selvitystekstissä kerrotaan.

Esimerkiksi Helsingin poliisilaitokselta todetaan selvityksessä, että käytännössä lienee lähes mahdotonta täysin estää sitä, etteikö missään olosuhteissa sivullinen onnistuisi kuulemaan poliisin radioliikennettä, poliisien kahdenvälistä keskustelua, poliisin ja asiakkaan välistä keskustelua tai onnistuisi vaikkapa poliisiauton ikkunasta näkemään poliisiauton näytön sisältöä.

Jääskeläinen sanoo selvityksessään ymmärtävänsä, että poliisin näkökulmasta ohjelmatoiminnalla voidaan tavoitella myönteisiä vaikutuksia poliisin julkisuuskuvaan ja ihmisten mielikuviin poliisista. Media puolestaan voi täyttää ohjelmilla tehtäväänsä julkaista tietoja yleisesti kiinnostavista aiheista ja herättää keskustelua niistä.

– Sen sijaan ohjelmissa poliisitoiminnan kohteena olevien tai niissä muutoin näkyvien tai kuuluvien henkilöiden yksityisyyden suojan kannalta ohjelmatoiminta voi muodostua hyvin ongelmalliseksi. Kun ohjelma kuvaa todellisia tapahtumia, heiltä ei pyydetä suostumusta siihen, että ohjelmassa tai sen teossa heidän yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia salassa pidettäviä tietoja saattaa tulla sivullisten tietoon. Tietyllä tavalla ohjelmaa tuotetaan näiden henkilöiden yksityisyyden suojan vaarantumisen kustannuksella, Jääskeläinen huomauttaa.

Juttua muokattu kello 10.47: Täsmennetty otsikkoon, että kysymys on Poliisit-sarjasta. Lisätty tieto siitä, että sarjaa uhkaa lopettaminen.