Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viisi henkilöä vangittu: taustalla järjestyksenvalvojien tekemät epäillyt pahoinpitelyt – "Vartijana toimivan tulee olla rehellinen ja luotettava"

Viisi henkilöä on vangittu liittyen rikoskokonaisuuteen, jossa järjestyksenvalvojien epäillään pahoinpidelleen ihmisiä pääkaupunkiseudulla. Epäillyt rikokset sijoittuvat enimmäkseen rautatieasemille, erityisesti Tikkurilan asemalle.

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana laaja turvallisuusalan työntekijöiden työtehtävissä asiakkaisiin kohdistama pahoinpitelyrikoskokonaisuus, jossa ainakin kuutta samassa yrityksessä työskentelevää järjestyksenvalvojaa epäillään useista eri asteisista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudun alueella.

– Tähän rikoskokonaisuuteen on keskiviikkona vangittu kolme henkilöä todennäköisin syin epäiltynä eriasteisista pahoinpitelyistä, kertoo rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisista tiedotteessa.

Kaksi muuta henkilöä vangittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa torstaina todennäköisin syin epäiltynä pahoinpitelystä.

Poliisi pyytää edelleen kaikkia henkilöitä, jotka ovat kokeneet joutuneensa kaltoin kohdelluksi tai pahoinpitelyn uhriksi järjestyksenvalvojien toimesta ilmoittautumaan matalalla kynnyksellä Itä-Uudenmaan poliisin sähköpostiosoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi

– Tämän laajan rikoskokonaisuuden esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, joten tässä vaiheessa poliisilla ei ole muuta tiedotettavaa. Tapaukset herättävät suurta kiinnostusta niin yhteiskunnallisesti kuin mediassakin, joten tiedotamme asiasta lisää, kun se tutkintaa vaarantamatta on mahdollista, Luoto jatkaa.

Hän toivoo, että mikäli tapahtumiin liittyy enemmän uhreja, he ottaisivat poliisiin yhteyttä.

– Tutkinnan kannalta on erittäin tärkeää, että tavoitamme kaikki mahdolliset uhrit, Luoto sanoo.

Lupavalvonnan kannalta asia on herättänyt samaten paljon keskustelua.

– Lupavalvonta on osa poliisin tärkeää työtä ja teemme sitä jatkuvasti. Näissäkin tähän kokonaisuuteen liittyvissä tapauksissa kuulemme asiakkaat ja arvioimme, onko heillä enää edellytyksiä luvan hallintaan, kertoo komisario Juha Juurinen poliisilaitoksen lupavalvonnasta tiedotteessa.

Yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain mukaan vartijaksi hyväksyminen tulee peruuttaa kokonaan tai määräajaksi, jos vartija ei enää täytä laissa säädettyjä edellytyksiä. Vartija on esimerkiksi lainvoimaisella tuomiolla tuomittu sellaisesta rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtäväänsä, tai hän on tahallaan menetellyt vartijana olennaisesti virheellisesti. Syynä voi olla myös vartijaksi hyväksymiseen liitettyjen keskeisinten ehtojen olennainen rikkominen.

– Lain mukaan vartijana toimivan tulee olla rehellinen, luotettava ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva vartijan tehtävään, Juurinen sanoo.

Muokattu 30.12.2022 klo 11.42: Lisätty tieto, että rikoskokonaisuuteen liittyen on nyt vangittu yhteensä viisi henkilöä aiemmin kerrotun neljän sijasta.