Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukesin ylitarkastaja antaa sädetikkujen kanssa touhuilleelle Pikku Kakkosen Nallelle synninpäästön – "Ei ole suojalasipakkoa"

Pikku Kakkosen tapaninpäivänä näyttämän Nalle, ystävä-ässä -ohjelman ratkaisu käyttää tähtisädetikkuja sisätiloissa ja ilman asianmukaisia suojalaseja on herättänyt keskustelua. Valpas katsoja oli havainnut, että ratkaisuissa piilee vankka turvallisuusriski. Yle on päättänyt poistaa kyseisen jakson Yle Areenasta.

Nyt Nalle saa synninpäästön Tukesin ylitarkastajalta Jonas Sjelvgreniltä. Sädetikut kiellettiin alle 18-vuotiailta vuonna 2009. Nalle-ohjelma on peräisin parin vuoden takaa.

– Tähtisadetikut ovat toki luokiteltu F1-pyrotekniseksi tuotteeksi eli ilotulitteeksi, ja ne ovat lainsäädännön mukaan kielletty alle 18-vuotiailta. F1-tuotteilla ei ole kuitenkaan suojalasipakkoa, Sjelvgren huomauttaa.

Jos nallet ovat alaikäisiä niin kyseessä on ilmiselvä räjähderikos.

Harri Carlson, Suomen Ilotulitus Oy

Hän korostaa, että joitain tähtisädetikkuja voi käyttää myös sisätiloissa.

– Sädetikkuja on erilaisia, ja jotkut niistä sopivat sisäkäyttöön. Tuotetta tulee aina käyttää käyttöohjeiden mukaisesti: jos lukee että on tehty sisäkäyttöön, niitä voi silloin myös sisällä käyttää, hän sanoo.

Ylen lastenohjelmien päällikkö Markku Mastomäki on harmissaan syntyneestä mielipahasta, ja ymmärtää palautteen täysin. Jakso on nyt poistettu Areenasta, vaikka Nalle ei siinä mitään laitonta tehnytkään.

– Me olemme Pikku Kakkosen sisältöjen osalta erityisen tarkkoja ohjelmien turvallisuudesta ja aika monessa asiassa vedämme rajan paljon tiukemmalle, mitä suositukset tai vaikkapa kuvalaki meiltä edellyttää. Olen sitä mieltä, että olisi ollut parempi jos Nalle olisi käyttänyt suojalaseja ja sitä kautta näyttänyt hyvää esimerkkiä. Tästä syystä päädyimme poistamaan jakson Areenasta.

Suomen Ilotulitus Oy:n operatiivinen johtaja Harri Carlson puolestaan luonnehtii omia tunnelmiaan lähinnä sanattomaksi luettuaan syntyneestä kohusta.

– Tähtisadetikut ovat Suomessa kielletty alle 18-vuotiailta, joten jos nallet ovat alaikäisiä niin kyseessä on ilmiselvä räjähderikos. Ainoa kysymys onkin tässä onkin, että oletetaanko, koskeeko laki oletettuja alaikäisiä nalle-hahmoja vai pukujen sisällä olevia täysi-ikäisiä näyttelijöitä?