Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkkana joulupyhien juhlapöydässä! – Tämä yleinen erehdys voi johtaa kymmenientuhansien eurojen vahinkoon

Kun olet valmistamassa kinkkua juhlakuntoon, kannattaa olla tarkkana mihin säilöt siitä irtoavan rasvan. Nimittäin jouluisin valmistettavan ruoan paistorasvat voivat pahimmillaan aiheuttaa viemäritukoksen, joka johtaa vesivahinkoon. Putkistovuodot ja -tukkeumat ovat viime jouluina olleet kotitalouksien kukkarolle useimmiten kallein ja lähes yleisinkin vahinkoilmiö, kertoo Pohjola Vakuutus tiedotteessaan.

Kotitalouksien suurimmat joulunajan vahingot ovat viime vuosien aikana olleet useimmiten putkistovuotoihin ja tukkeumiin liittyviä. Pohjola Vakuutuksen vahinkodata vuosilta 2017–2021 kertoo, että euromääräisesti putkivuodoista maksetaan joka vuosi noin puolen miljoonan, jopa yli miljoonan euron korvaukset yksistään jouluisin.

– Tyypillisesti tukkeuman aiheuttaa harmillisesti erehdys tai välinpitämättömyys, kun ruoanlaiton yhteydessä paistorasvat kaadetaan viemäriin – ne eivät sinne tietenkään kuulu. Pahimmassa tapauksessa paistorasva aiheuttaa putkistossa tukoksen ja kiinteistöön tulee vesivahinko, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo tiedotteessa.

Putkiston tukkeutumisesta seuraava vahinko on suuruudeltaan kymmeniätuhansia euroja, lähes poikkeuksetta yli 20 000 euroa. Yleisesti ottaen putkistovuodoista ja putkirikoista maksettavat vahingonkorvaukset muodostavat kolmanneksen kaikista kotitalouksille korvatuista omaisuusvahingoista.

– Putkistojen tukkeumat ja vuodot ovat vahinkotapahtumana harvinaisempi kuin vaikkapa yleisin vahinkotapahtuma särkymisvahingot, mutta putkistovuodoista maksettavat korvaukset ovat yli kaksinkertaiset särkymisvahinkoihin verrattuna, Uimonen kuvailee tiedotteessa.

Yksi kotitalouksien joulunajan yleisimmistä riesoista on joulukuusen kaatumisesta aiheutuva vesivahinko ja kuusenjalan vuotaminen. Molemmat tapaukset johtavat usein jopa tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin – erityisesti, jos vahinko tapahtuu yöllä tai silloin, kun asukkaat eivät ole kotona.

– Joulukuusi tulee kiinnittää jalustaan tukevasti ja se olisi hyvä tarkastaa päivittäin. Kuusenalusmatossa tulisi myös olla vedenpitävä pohja, jotta pienemmät vuodot eivät pääse imeytymään laminaattiin tai parkettiin. Kaatunut kuusi aiheuttaa usein vesivahingon, joka johtaa lattian uusimiseen, Uimonen sanoo.