Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulu on jo ovella – autoilija, nämä asiat kannattaa muistaa joululiikenteessä

Joulun lähestyessä on hyvä muistuttaa mieleen turvallisen joululiikenteen perusasiat, joilla jokainen autoilija vaikuttaa siihen, että liikenne sujuu jouluna ilman turhia onnettomuuksia. Asiasta huomauttaa Fintraffic tiedotteessaan.

Ensimmäisenä Fintraffic kehottaa ennakoimaan lähdön ja suunnittelemaan ajoreitin ajoissa. Fintrafficin tieliikennekeskuksen joulunajan liikenne-ennusteiden mukaan menoliikenne alkaa pääteillä näkyä jo torstaina, jolloin liikenne vilkastuu jo normaalista. Vilkkainta menoliikenteessä on kuitenkin vasta aatonaattona perjantaina jouluaaton aattona, jolloin liikenteen huipputunnit ajoittuvat klo 12–18 väliselle ajalle, pohjoisessa huipputuntien jatkuessa myöhempäänkin. Liikenne on vilkkainta valtatiellä 3 välillä Helsinki–Tampere ja valtatiellä 4 välillä Helsinki–Heinola.

Paluuliikenne alkaa sunnuntaina 25.12. iltapäivästä. Viikonloppuna liikennettä on maltillisesti ja liikennemäärät eivät yllä normaalin arkipäivän liikennemääriin. Paluuliikenteen vilkkain päivä on maanantai 26.12. Tällöin liikenne on vilkkainta valtateillä 3 ja 4 etelän suuntaan sekä valtatiellä 9 välillä Orivesi–Tampere.

– Pahoja ruuhkia tuskin kuitenkaan syntyy, sillä liikennemäärät ovat perinteisesti joululiikenteessä olleet pienempiä kuin esimerkiksi juhannuksena. Nyt joulupyhien ajoittuessa viikonloppuun osa jäänee joulunviettoon myös kotiin. Matkaa suunnitellessa muistaa kannattaa, että jouluna liikenteeseen vaikuttaa kaikkein merkittävimmin vallitseva keli- ja säätilanne. Tämän hetken ennusteiden mukaan kelitilanne on jouluna osassa maata vaikea, kertoo Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki tiedotteessa.

Ratin taakse kehotetaan lähtemään vain levänneenä ja turha kiire unohtaen. Poliisi on tarkkana tien päällä.

– Kiireettömyys, rauhoittuminen jouluun ja lähimmäisenrakkaus kannattaa varata jo ajomatkalle eikä säästää vasta perille, sillä silloin matkakin on jo osa lomaa, toivoo poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta tiedotteessa.

– Anna itsellesi aikaa levätä ja lähde ajamaan vain virkeänä. Jos vain mahdollista, niin ajoita ajomatkat valoisaan aikaan - huomioi myös, että iän karttuessa silmien kyky sopeutua hämärään samalla usein heikkenee. Kuskina muista lisäksi riittävät tauot, jotta jaksat matkan aikana keskittyä siihen tärkeimpään eli itse ajamiseen, huomioi tiedotteessa Traficomilta johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Liikenneturva muistuttaa tänä jouluna etenkin turvavälien merkityksestä. Riittävät etäisyydet muihin tienkäyttäjiin tekevät ajosta turvallisempaa ja sujuvampaa, mutta myös taloudellisempaa.

– Kunnon turvavälillä kuljettaja pystyy ennakoimaan paremmin ja säilyttää pelivaran yllättävien tilanteiden varalta. Riittävään etäisyyteen vaikuttavat keliolosuhteet, tien pinnan kunto ja nopeus. Vauhdin kasvaessa tai pyryn sakeentuessa on turvaväliä edelleen pidennettävä, luettelee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti tiedotteessa.

– Toisen takapuskurissa roikkuminen on stressaavaa paitsi edessä ajavalle myös itselle. Riittävän turvavälin pitämisessä epäonnistuminen voi ruokkia myös tarpeetonta ohitustarvetta, vaikka jonossa ohittelu saa aikaan vain jarruttelua, haitariliikettä ja liikenteen hidastumista, Ruutti jatkaa.

112 Suomi -sovelluksen lataamista suositellaan matkapuhelimeen. Sovelluksella hädästä ja hätätilanteesta ilmoittaminen on helppoa.

– Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa, ohjeistaa eristysasiantuntija Alpo Nikula Sisäministeriön pelastusosastolta.

– Autoilijoiden kannattaa ladata älypuhelimeen 112 Suomi -mobiilisovellus hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Hätätilanteessa voit soittaa sovelluksen kautta hätänumeroon 112. Sovelluksen kautta voit lisäksi soittaa Tienkäyttäjän linjalle, jolloin tieto tien kunnossapitotarpeesta saadaan kohdistettua sijaintitietosi avulla helposti oikeaan paikkaan. Tutustu etukäteen sovelluksen käyttöön ja palveluvalikoimaan, niin osaat käyttää sitä hädän hetkellä, vinkkaa suunnittelupäällikkö Tommi Hopearuoho Hätäkeskuslaitoksesta tiedotteessa.