Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni kuplahalli on nyt lumimassan vuoksi kovilla – Ensimmäisinä ongelmia tulee tällaisille halleille

Yhä useampi liikuntakäyttöön rakennettu kuplahalli on Suomessa lähiviikkoina kovalla koetuksella, kun lunta kinostuu hallien katoille. Asiasta kertoo Suomen ympäristökeskus tiedotteessaan.

Lumikuorman suurimmat riskit johtuvat nyt nimenomaan lumisateen ja kovan tuulen kinostavasta vaikutuksesta. Ongelmia voi tulla, jos lumi kinostuu yksittäiselle katolle tai sen osalle.

Kuplahallit ovat riskialttiita vahingoille ja romahdukselle jo 30 sentin lumikuormalla. Tällöin lumen paino voi olla neliömetriä kohden jopa 50–60 kiloa.

Ensimmäisinä ongelmia alkaa tulla etenkin kiinteäkattoisille laajarunkoisille halleille ja maneeseille, kun lumikuorma maassa on 100 kiloa neliömetriä kohti. Ongelmat johtuvat tällöin rakenne- tai suunnitteluvirheistä.

– Näin aikaista ja yhtä runsasta lumikerrosta saa Etelä-Suomessa hakea vuosien takaa. Pääkaupunkiseudulla oli joulukuussa 2010 jopa vielä hieman enemmän lunta. Sisämaassa vastaava määrä lunta oli viimeksi vuonna 1985, kertoo tutkija Harri Myllyniemi tiedotteessa.

Etelärannikon linjasta poikkeaa vielä Hyvinkään ja Riihimäen seutu, jossa 60 kilon lumimäärä neliömetriä kohti on ylittynyt viimeksi 1965.

Joulun alle ennustettu lämpeneminen saattaa jonkin verran sulattaa lunta Etelä- ja Lounais-Suomessa. Jos suojasäätä ei tule, voi lumen määrä kasvaa vielä 10–20 kiloa neliötä kohti vuoden loppuun mennessä. Muualla maassa lumipeite säilyy tai kasvaa.