Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maj Karman piti tehdä yksi keikka ja hajota sitten – nyt yhtye viettää 30-vuotissyntymäpäiviään loppuunmyydyillä klubeilla

Kitaristi Häiriö sanoo, ettei riffikäsi ole päässyt puuttumaan tauonkaan aikana. Varastossa odottaa noin 60 biisiä mahdollisia tulevia aikoja.

Elettiin noin kesää 1992, kun Harjavallan Teollisuuspuistossa kesätöitä tehneet Pekka Piirinen ja Mikko Mäntymäki saivat idean. Pitää perustaa rock-bändi: sellainen, joka tekee yhden keikan ja sillä intensiteetillä, että bändin voi hajottaa heti sen jälkeen.

Joulukuussa 2022 Häiriö ja Herra Ylppö valmistautuvat neljän keikan kiertueelle. Odotettavissa on suurella todennäköisyydellä loppuunmyydyt keikat Tampereella, Jyväskylässä, Helsingissä ja Porissa.

– Onhan sitä naurettu: piti alkujaan tehdä yksi keikka, mutta ei sekään onnistunut, Häiriö sanoo.

– Neljän keikan rundissa ei ole sen ihmeellisempää historiaa: koronavuosien aikana puhuimme, että kun oma festivaalikin täytti 30 vuotta, niin miksi emme voisi juhlistaa myös bändin historiaa? Päätimme tehdä, kun tuli mahdollisuus, hän jatkaa.

Piirinen paljastaa, että kiertueelle oli suunnitteilla sellainenkin osio, että Maij' Karman Kauniit Kuvat olisi soittanut vanhoja biisejään alkuperäiskokoonpanollaan. Siihen kuului myös basisti Marko Viitasaari.

– Nyt vanhat biisit menevät niin, että Maj Karma soittaa Maij' Karman Kauniita Kuvia.

Kun tarvitaan valmiita kappaleita, tarvitaan raakaa työtä ja soittamista.

Häiriö

Elämä on vienyt soittajat eri puolille Suomea. Muusikoista kaksi asuu tällä hetkellä Tampereella: Herra Ylpön lisäksi vuonna 2005 mukaan tullut basisti Kimmo Kurittu. Häiriön aika kuluu studiotöissä Porissa, rumpali Janne Savolainen asuu Kokemäellä ja työskentelee päivätöinään siellä mistä kaikki sai alkunsa – siis Harjavallan Teollisuuspuistossa.

– Kun päätettiin heittää pikapäätöksellä neljän keikan pikkurundi, oli tietenkin mukava huomata, että mukana on kotikaupunkini Tampere ja Olympia. Olympia on ollut meille kovin suopea ne kerrat kun ollaan siellä oltu. Harmi tietty, että moni mainio paikkakunta jää nyt väliin, mutta tulevaisuus näyttää, Kurittu sanoo.

Tulevaisuudesta bändi ei vielä osaa sanoa. Ainakin ensi kesänä yhtye esiintyy Karmarockissa, jonka festivaalijohtajana Häiriö häärii. Biiseistä tulevaisuus ei ole kiinni, sillä valtakunnan happamimmaksi luonnehdittu riffikäsi on käynyt myös tauon aikana.

– Korona-aikana tein noin 60 biisiä Maj Karmalle odottamaan tulevaa. Jos Maj Karma -hommat venyvät, voisi tietysti tehdä niistä itsekin jotain. Kiinnostaisi tehdä jotain vähän taiteellisempaa kamaa, Häiriö sanoo.

– Luomistyöstä on kuultu kaikenlaisia viisauksia. Kyse ei ole kuitenkaan kuin valinnoista. Sen jälkeen tulee raaka työ: kun tarvitaan valmiita kappaleita, tarvitaan raakaa työtä ja soittamista.

Kokemäenjoessa virta on kulkenut niinkin vauhdikkaasti, että hyvin epäkaupalliselta pohjalta maailmaan lähteneen yhtyeen laulaja nähtiin Vain Elämää -ohjelmassa syksyllä 2020. Siinä kuultiin myös yksi Häiriön tekemä sovitus, kun Herra Ylppö esitti oman versionsa Reino Nordinin kappaleesta Raha. Biisi sai ihan uuden elämän viimeistään siinä vaiheessa, kun Jari Sarasvuo asteli lavalle pitämään puheosuuden.

– Ylppö tuskaili oman tuottajansa kanssa, joten kohta puhelin soi että teetkö. He halusivat siitä sellaisen Deftones-tyyppisen version, ja se on minulle luontevaa maastoa. Tein kaksi versiota, joista toinen käytettiin käytännössä sellaisenaan.

Noin muuten Häiriö ei ole vastaavien ohjelmien suurkuluttaja.

– En seuraa ohjelmaa ollenkaan, joten en ole juurikaan edes tietoinen miten se otettiin vastaan.

Soittaminen sen sijaan kiinnostaa kitaristia edelleen. Loppuviikon keikoille on harjoiteltu kunnolla materiaalia niin vanhoilta kuin uusiltakin ajoilta.

– Olemme varautuneet soittamaan ainakin puolitoista tuntia. Katsotaan nyt, mitä tulee lopputuloksena.