Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varo tätä ilmiötä! Puhelinmyyjät kauppaavat nyt nuohousta harhaanjohtavin väittein

Nuohousalalle on ilmestynyt ilmiö, jossa palvelua myydään erehdyttäen ja epäasiallisesti. Asiasta kertoo Suomen nuohoojia edustava Nuohousalan keskusliitto ry, jonka tietoon on tullut epäasiallista puhelinmyyntiä.

Asiakkaan on annettu ymmärtää, että puhelimessa on alueellinen nuohooja tai alueen ”oma” nuohooja, vaikka nuohooja olisi tullut kohteeseen matkojen takaa.

– Ilmeisenä tarkoituksena on ollut käyttää hyväkseen mielikuvaa piirinuohouksesta, joka on kuitenkin päättynyt jo liki neljä vuotta sitten, sanoo tiedotteessa Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare.

Asiakas on voinut myös luulla tilanneensa nuohouksen tutulta nuohoojalta, joka on aiemmin käynyt hoitamassa talon tulisijat.

Myös vapaan kilpailun tulee olla asiallista.

Hannu Murtokare, Nuohousalan keskusliitto

Puhelinmyyjä on saattanut myös väittää, että alueella vaikuttava nuohooja olisi lopettanut toimintansa, vaikka näin ei olisikaan.

– Asiakkaalla on oikeus tietää, mistä yrityksestä tarjotaan nuohouspalveluksia ja onko kyseessä todellakin se nuohooja, jolta asiakas on tottunut tilaamaan palveluksia, Murtokare painottaa.

Piirinuohoojajärjestelmästä luovuttiin vuonna 2019 kilpailun vapauttamiseksi.

– Myös vapaan kilpailun tulee kuitenkin olla asiallista eikä nuohouspalvelujen markkinointi saa perustua väärille väittämille tai asiakkaan harhauttamiseen, Hannu Murtokare sanoo.

Samaa sanoo Nuohousalan keskusliiton tiedotteessa myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston nuohousalaan perehtynyt johtava asiantuntija, Jukka Kaakkola.

Lain mukaan asiakkaan harhaanjohtaminen on kielletty.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on myös ohjeistanut, ettei nuohouksen markkinoinnissa saa käyttää piirinuohousajalta periytyvää postilaatikoihin jaettavaa nuohousilmoitusta. Se voi olla sekoitettavissa viranomaisten lähettämiin ilmoituksiin tai antaa kuluttajalle mielikuvan, että nuohous olisi hankittava juuri ilmoituksen jättäneeltä yritykseltä.

Nuohoojan saa kuitenkin nykyisin valita vapaasti.

Rakennuksen omistajan on itse huolehdittava, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan määrävälein. Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa määräväli on vähintään kerran vuodessa.