Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veteraanit ja lotat juhlivat tänään Presidentinlinnassa – ensi kertaa vuosiin

Sotaveteraanit ja lotat aloittavat itsenäisyyspäivän juhlinnan jo tänään. Heitä on kutsuttu tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vieraiksi Presidentinlinnaan. Juhlatilaisuus alkaa iltapäivällä kello 14.

Musiikista vastaavat Kaartin soittokunta ja Total Cello Ensemble.

Veteraanit ja lotat ovat perinteisesti olleet Linnan juhlien kunniavieraita 6. joulukuuta, mutta tänä vuonna heitä ei ole kutsuttu sinne, jotta heidän terveysturvallisuutensa pystytään varmistamaan.

Edellisen kerran veteraanit ja lotat olivat koolla Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivänä 2019. Vuosina 2020 ja 2021 Linnan juhlia ei järjestetty kutsuvieraille koronaepidemian vuoksi lainkaan.

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla 6. joulukuuta nähdään tänä vuonna tavallista vähemmän vieraita: nyt heitä on Linnassa noin 1 300. Monia virkansa tai asemansa puolesta perinteisesti kutsuttuja henkilöitä on nyt jätetty kutsumatta, jotta ensikertalaisillekin olisi riittävästi tilaa.

Itsenäisyyspäivän juhlan teemana on tänä vuonna itseensä luottava Suomi. Kutsuttujen joukossa on muun muassa kokonaisturvallisuudesta vastaavia ja terveysalan ihmisiä.

Linnan juhlia on järjestetty vuodesta 1919 alkaen, mutta ne on historian saatossa jätetty pitämättä lähes parikymmentä kertaa. Syynä ovat olleet muun muassa sota, tasavallan presidenttien sairastuminen ja Presidentinlinnan korjaustyöt.

Esimerkiksi vuonna 2013 Linnaa peruskorjattiin ja tuolloin järjestettiin juhlakonsertti ja -vastaanotto ilman tanssiaisia Tampere-talossa Tampereella.

Turussa vastaava juhla on järjestetty vuonna 1943, jolloin presidentti Risto Ryti vastaanotti vieraita Turun palokunnantalolla.