Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnair peruu tänään kymmeniä lentoja lakon vuoksi, katso lista – Työntekijät: Finnair haluaa leikata jo mitättömistä palkoista

Finnair peruu tänään maanantaina muutaman kymmenen lentoa matkustamohenkilöstön lakon vuoksi. Suomen kuljetusalan ammattiliitto AKT:n lakko alkoi eilen sunnuntaina.

Finnair ilmoitti viime viikolla aloittavansa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 450 matkustamotyöntekijän irtisanomiseen. Irtisanotut työntekijät korvattaisiin Thaimaan- ja Pohjois-Amerikan-reiteillä ostopalvelulla. Finnair on perustellut ratkaisua kannattavuuden palauttamisella.

Finnair kertoi neuvotelleensa työntekijöiden kanssa työehtojen muutoksesta, jolla saavutettaisiin vastaavat säästöt.

Työntekijöiden mukaan Finnair haluaa leikata matkustamohenkilöstön jo valmiiksi pienistä palkoista 30 prosenttia. Finnairin mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan vaikutus yksittäisen työntekijän palkkaan on 7–9 prosenttia.

Finnairin mukaan se on esittänyt leikkauksia vain korvauksiin pitkistä lennoista. Sen mukaan monet ehdotetut muutokset eivät vaikuttaisi palkkoihin, mutta vähentäisivät kustannuksia. Lentoyhtiö haluaisi esimerkiksi voida majoittaa työntekijöitä halvempiin hotelleihin ja tehostaa henkilöstön käyttöä esimerkiksi vähentämällä lepopäiviä työvuorojen välissä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan matkustamotyöntekijän lähtöperuspalkka on vain noin 1 200 euroa. Finnairin mukaan se on 1 600–2 600 euroa kuukaudessa ja lisäksi noin 40 prosenttia lisiä.

Finnair on jo sopinut säästöistä esimerkiksi lentäjien ja ylempien toimihenkilöiden kanssa, mutta matkustamohenkilöstön kanssa neuvottelut eivät johtaneet tulokseen.

Jos lento peruuntuu lakon vuoksi, Finnair pyrkii uudelleenreitittämään sen. Matkustaja voi myös perua lennot ja saada rahansa takaisin tai siirtää lentoja toiseen ajankohtaan.

Vielä huomennakin peruuntuu pari lentoa: Bangkokista Helsinkiin (AY142) ja Dubaista Helsinkiin (AY1964). Katso alta lista tänään peruuntuvista lennoista.

Juttua muokattu 21.11.2022 kello 10.34: Lisätty Finnairin vastaus julkisuudessa olleisiin väitteisiin mm. palkanalennuksista ja lähtöpalkasta.