Poliisiammattikorkeakoulu lähtee mukaan kansainväliseen hankkeeseen, jossa kehitetään keinoälyyn pohjautuva ratkaisu valeuutisten havaitsemiseen sosiaalisesta mediasta.
Tekninen työkalu pystyy tunnistamaan esimerkiksi valeuutisen aiheen ja todennäköisen alkuperän sekä antamaan arvion totuudenmukaisuudesta. Se havaitsee disinformaatiota levittävät valetilit ja väärennetyn sisällön sekä valeuutisia ja disinformaatiota levittävien verkostojen alkuperän.
Lisäksi Fake nEws Risk MItigator eli FERMI-hankkeessa ennakoidaan disinformaation ja valeuutisten vaikutuksia muihin rikoksiin tietoverkossa ja reaalimaailmassa sekä esitetään ratkaisuja niiden torjumiseen.
– FERMI-hanke jatkaa Poliisiammattikorkeakoulussa aiemmin toteutettujen viharikoshankkeiden teemoja. Samalla hanke tuo uutta lähestymistapaa, koska se auttaa tunnistamaan ja torjumaan sekä äärioikeistolaista että äärivasemmistolaista disinformaatiota ja valeuutisia, jotka voivat yltyä viharikoksiksi ja pahimmillaan väkivaltaiseksi ekstremismiksi, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Jenita Rauta tiedotteessa.
Tampereen Hervannassa sijaitsevan Poliisiammattikorkeakoulun tehtävänä hankkeessa on tuottaa koulutusmateriaalia eurooppalaisille poliisiviranomaisille, muille ammattilaisille sekä sidosryhmille ja EU-kansalaisille.
Kolmevuotisessa FERMI-hankkeessa on mukana kaikkiaan 17 organisaatiota Euroopasta. Suomesta hankkeeseen osallistuu myös sisäministeriö. Hankkeen rahoittaa EU:n Horisontti 2021 -ohjelma.