Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 90 % näitä tauteja sairastavista joutuu Suomessa tuijotuksen kohteeksi – "Muiden kommentit tekevät sen vielä raskaammaksi"

Tuijottaminen, epäasiallinen kommentointi ja hyvää tarkoittavat neuvot voivat rikkoa ihotautia sairastavan ihorauhaa ja heikentää hänen itsetuntoaan. Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselyssä ihotautia sairastaville 90 prosenttia koki, että heidän ihorauhaansa oli rikottu. Liitto kertoo asiasta tiedotteessaan.

– Ihotautia on raskasta sairastaa ja muiden kommentit tekevät sen vielä raskaammaksi. Kun sairastava tekee kaikkensa hoitaakseen ihoaan, ja silti joku tulee kommentoimaan ikävästi tai neuvomaan, niin tuntuuhan se pahalta, kertoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs tiedotteessa.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan ihotauti voi vaikuttaa heikentävästi sairastavan minäkuvaan ja itsetuntoon.

Ihotaudit ovat erittäin yleisiä ja niitä tunnetaan tuhansia. Yksi yleisimmistä on atooppinen ihottuma, jota sairastaa yli miljoona suomalaista jossain vaiheessa elämäänsä.

Allergia-, iho- ja astmaliitto teki kyselyn ihorauhan rikkomisesta syyskuussa eri ihotauteja sairastavien suljetuissa vertaistukiryhmissä Facebookissa. Ryhmissä on yhteensä noin 7 500 jäsentä. Heistä vastasi kyselyyn 125 henkilöä.

Kyselyyn vastanneista 89 prosenttia kertoi, että heidän ihorauhaansa oli rikottu. Vastanneista 94 prosenttia kertoi, että heitä oli tuijotettu ja heidän ihoaan oli kommentoitu. Heistä 24 prosenttia kertoi, että tuijottamista tapahtuu kerran kuukaudessa tai useammin. Kommentteja ihostaan oli saanut 18 prosenttia kerran kuukaudessa tai useammin.

– Haluaisin käydä lasten kanssa uimassa, mutta en voi, koska kommentointi selän takana ja tuijottelu satuttavat. Kun vielä painoakin on "hiukan" liikaa, on itsetunto valmiiksi pohjamudissa. Olisi ihanaa, jos joskus voisin liikkua kesällä ulkona t-paidassa ja shortseissa ilman tuijottelua, kertoi eräs kahta ihotautia sairastava tiedotteessa.

Tyypillistä on myös se, että ihotautia sairastavat kuulevat neuvoja ulkopuolisilta ihoonsa liittyen, miten sitä pitäisi hoitaa tai miten iho paranisi. Kyselyyn vastanneista 91 prosenttia oli saanut neuvoja. Heistä 23 prosenttia kuuli niitä kuukausittain tai useammin.

– Jopa oppilaiden vanhemmat kauhistelevat ihoani, antavat voidevinkkejä ja ostavat kevätlahjaksi ryppyvoiteita. Eräs sanoi minulle, että kyllä ihoni paranee, kunhan saan omat sisäiset solmuni auki. Hänen mielestään atopiani on vain psyykkistä, kertoo kyselyyn vastannut opettaja.

Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämää Ihoviikkoa vietetään tänä vuonna 7.–13. marraskuuta.