Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastaisiko tämä keino teollisuuden työvoimapulalta? – "Nuoret ovat innoissaan"

Kemianteollisuus ry ja Teollisuusliitto julkistivat syyskuussa oppisopimusmallin, josta toivotaan olevan apua löytämään alalle nuoria työntekijöitä. Mallin taustalla on pitkälti käytännön syy: työntekijöitä olisi syytä olla enemmänkin, ja alalla halutaan vastata tulevaisuuden työvoimapulaan etupainotteisesti.

Ammatillisen perustutkinnon oppisopimusmalli on kehitelty yritysten, työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen ja oppilaitosten yhteistyönä.

– Teollisuuden alalla on työvoimapulaa, joten siihen vastaamme nyt hieman ennakoivasti nuorten kautta. Sitten on ollut niinkin, että aiemmin alalla ei alle 18-vuotiailla ollut asiaa tuotantopuolelle. Tämän mallin kautta on. Palkkamalli on lisäksi uudenlainen, eli palkka nousee porrastetusti annettujen näyttöjen mukaan. Kun osaaminen karttuu, palkka nousee. Osaamisen kartuttua tekijät voivat edetä luontevasti vaativampiin työtehtäviin. Millään toisella toimialalla ei ole tällaista oppisopimusmallia, kertoo Kemianteollisuuden johtava asiantuntija Anni Siltanen.

Uudessa oppisopimusmallissa on mukana useampia oppilaitoksia ja työpaikkoja. Työpaikoista ovat mukana Nesteen Porvoon jalostamo, Kemira Oulussa, Umicore Kokkolassa ja Nokian Renkaat Nokialla sekä oppilaitoksista Careeria, OSAO, KPedu ja Tredu Tampereelta.

– Kiinnostusta on ollut enemmänkin, mutta lähdemme näillä neljällä liikkeelle. Pidimme juuri tilaisuuden Tampereella, ja siellä 70 nuorta kuunteli alustusta keskittyneesti. Reaktioiden perusteella vaikuttaa siltä, että nuoret ovat innoissaan tästä mahdollisuudesta, Siltanen sanoo.

Siltanen sanoo, ettei alalla uskota oppisopimusmallin tekevän taikatemppuja: se ei yksin ratkaise työvoimapulaa. Sen kuitenkin toivotaan tuovan uusia keinoja kokonaisuuteen.

– Tämä ei varmasti ratkaise koko teollisuuden osaajapulaa kertaheitolla, mutta antaa toivottavasti yhä useammalle oppilaitokselle ja yritykselle tavan pohtia, miten nuorten potentiaalia alan töihin voisi jatkossa hyödyntää paremmin, Siltanen sanoo.

Oppisopimuskoulutus ja sen sisältö on tarkasti lakisääteisesti määritelty. Anni Siltanen näkee mallissa edelleen kehitettävää.

– Kemianteollisuudessa olemme havainneet, että ammatillisen perustutkinnon vastaavuus yritysten osaamisvaatimuksiin ei aina täyty. Monesti lopputulos on se, että yritys joutuu tavallaan kouluttamaan työntekijän uudelleen. Järjestelmää olisikin syytä tehostaa ja pohtia tarkemmin sitä, miten voisimme vastaisuudessa välttyä eittämättä kalliilta tuplakouluttamiselta. Uskomme, että kehittämämme malli tarjoaa tähän asiaan hyviä vaihtoehtoja, Siltanen näkee.

Mallia markkinoidaan lokakuun ja marraskuun aikana oppilaitoksissa ja siihen voivat jo hakea mukaan ensimmäisen vuoden opiskelijat. Se otetaan yrityksissä käyttöön keväällä 2023. Ensimmäinen vuosi opinnoista suoritetaan oppilaitoksessa, toinen ja kolmas vuosi tiiviisti yrityksessä sopimuksen mukaan.