Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikolliset postittivat Suomeen 1,5 miljoonan euron huumeet cowboy-hatuissa ja sombreroissa – Rahat menivät kartellille

Keväälllä 2022 Helsingin poliisi sai tiedon, että Perun viranomaiset olivat takavarikoineet 2 kilogrammaa kokaiinia Suomeen matkalla olleesta postilähetyksestä. Huumeet oli kätketty vaatteisiin.

Tiedosta alkoi operaatio, jonka avulla järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä paljasti kansainvälisen rikollisryhmän tuoneen Suomeen kokaiinia yli 7 kiloa. Määrän katukauppa-arvo olisi poliisin arvion mukaan lähes 1,5 miljoonaa euroa käyttövahvuiseksi laimennettuna.

Tapauksen esitutkinta on nyt valmistumassa.

Huumeet tuotiin Suomeen postitse nahkaisten cowboy-hattujen ja sombrerojen sisälle kätkettynä, esitutkinnassa selvisi. Lähetysten vastaanottajiksi oli rekrytoitu Suomesta useita henkilöitä, joille oli luvattu palkkioksi rahaa ja kokaiinia. Osa päätekijältä takavarikoidusta kokaiinista oli takavarikointihetkellä vielä hatuissa.

Rahat toiminnasta oli lähetetty takaisin Peruun käyttämällä rahansiirtoihin erikoistuneita yrityksiä sekä bulvaaneja. Poliisi epäilee, että rikoshyöty on mennyt perulaiselle kartellille.

– Epäilemme, että päätekijä on ulkomaalainen mies, joka toimi sekä Suomessa että Perussa. Epäiltyjen toiminta oli ammattimaista ja järjestelmällistä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi tiedotteessa.

Salakuljetettu kokaiini oli hyvin puhdasta, 93–94-prosenttista. Euroopan katukaupassa keskimääräinen vahvuus on poliisin mukaan 53–68 prosenttia. Suomessa gramma kokaiinia maksaa noin 100 euroa.

Poliisi otti kiinni epäillyn päätekijän ja keskeiset rikoskumppanit alkukesällä 2022. Tutkinnan aikana kiinniotettuina on ollut 15 ihmistä.

Kiinniottojen yhteydessä tehdyissä etsinnöissä poliisi takavarikoi päätekijän hallusta 2,4 kilogrammaa kokaiinia. Poliisi takavarikoi myös 177 Subutex-tablettia ja pienempiä määriä muita huumelääkkeitä sekä käteistä rahaa.

– Nyt valmistunut esitutkintakokonaisuus toimii esimerkkinä siitä vasteesta ja suorituskyvystä, jota meiltä vaaditaan järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa Helsingin alueella, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi tiedotteessa.

Huumerikosten lisäksi tapauksessa selvitettiin myös pahoinpitely. Kokaiinikauppa kulkee poliisin mukaan käsi kädessä väkivallan kanssa.

– Esitutkinnan perusteella pääepäilty pahoinpiteli nyrkein ja astalolla kanssaepäiltyä velan takia. Pääepäilty valokuvasi uhrin vammoja ja niin sanotusti kuulusteli tätä videolle rahalähetysten viivästymisestä.

Kokaiininkäyttäjät ovat kertoneet poliisille eri esitutkinnoissa, että he ovat valmistaneet kokaiinista ”crackiä” polttamista varten. Kokaiinin polttaminen vahvistaa aineen vaikutusta. Esitutkinnoissa ei ole löytynyt viitteitä "crackin" myymisestä.