Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisten pääsy Suomeen estettävä" – Kansalaisaloite etenee eduskuntaan

"Hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisten pääsy Suomeen estettävä eväämällä uusien viisumien myöntäminen ja perumalla jo myönnetyt" kuuluu otsikko kansalaisaloitteessa, joka on kerännyt nyt internetissä yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee täten eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen laatijoihin ja ensimmäisiin allekirjoittajiin kuuluu muun muassa Timo Poikola.

– Keräämme vielä muutaman allekirjoituksen lisää, jotta välttäisimme mahdolliset ongelmat DVV:n tarkistuksissa, mutta viemme aloitteen eduskuntaan niin pian kuin mahdollista, Poikola kertoo.

Aloitteessa esitetään, että Suomen eduskunta ryhtyy nopeasti tarvittaviin toimiin, jotta Suomen valtio ei myönnä uusia viisumeja kansainvälisen lain vastaista hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisille.

– Suomen tulee näyttää esimerkkiä muille Euroopan Unionin jäsenmaille ja estää uusien viisumien myöntäminen kuten Virossa, Latviassa, Liettuassa ja useassa muussa Euroopan Unionin jäsenvaltiossa on jo tehty. Tästä voitaisiin poiketa harkitusti vain humanitäärisistä ja niihin rinnastettavista syistä.

– Nämä toimet on tarkoitettu tukemaan sanktioita niin kauan, kuin kyseinen maa poistuu maasta, johon se on lainvastaisesti hyökännyt ja kunnes muutkin kansainväliset sanktiot poistetaan, aloiteteksti kuuluu.

Lisäksi kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että eduskunta päättää säätää Ulkomaalaislakiin uuden 30a-pykälän, joka kuuluisi seuraavasti:

– Ellei hyväksymiselle ole erityisen painavia humanitaarisia perusteita, on lyhytaikaista viisumihakemusta käsittelevän viranomaisen on hylättävä viisumi EPNAs (EY) N:o 810/2009 32 artiklan VI -kohdan perusteella, jos hakija on sellaisen maan kansalainen, joka käy Yhdistyneiden kansakuntien tuomitsemaa tai muuten kansainvälisen oikeuden vastaista hyökkäyssotaa Suomen tunnustamaa itsenäistä valtiota vastaan, esitys kuuluu.