Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore tutkimus: näitä huumeita suomalaiset ostavat nyt pimeässä verkossa – Yksi huume loistaa poissaolollaan

Pimeässä verkossa tehty huumekauppa on Suomessa nykyisin yhä yleisempää. Suomalaisten lempihuumeita pimeässä verkossa ovat erityisesti kannabis ja erilaiset lääkeaineet.

Pimeällä verkolla tarkoitetaan piilotettuja Internet-sivustoja, joille pääsee vain erityisellä, siihen tarkoitetulla verkkoselaimella. Sen avulla toiminta verkossa pidetään nimettömänä ja yksityisenä.

Vertailussa jätevesitutkimukseen kävi ilmi, että amfetamiinin ja kokaiinin kauppa tapahtuu isolta osin pimeän verkon ulkopuolella. Tämä käy ilmi Joonas Koposen Jyväskylän yliopistossa tekemästä pro gradu -tutkielmasta, josta yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Pimeässä verkossa käytävässä huumekaupassa korostuvat erityisesti kannabis (33 prosenttia), lääkeaineet ja reseptilääkkeet (24 prosenttia) sekä amfetamiini (17 prosenttia). Nämä muodostavat enemmistön (75 prosenttia) pimeässä verkossa myytävistä huumausaineista.

– Kannabis näyttäisi olevan suomalaisten ehdoton lempihuume pimeässä verkossa, Koponen kertoo tiedotteessa.

Kannabiksen, lääkeaineiden ja amfetamiinin lisäksi pimeässä verkossa esiintyy myös verrattain paljon ekstaasia ja subutexia. Hallusinogeenit ja kokaiini muodostavat pienen osuuden jakaumasta ja heroiinia ei esiinny juuri lainkaan.

– Todennäköisesti Subutex ja muut opioidijohdannaiset ovat osin korvanneet heroiinin käytön, tutkielman tehnyt Joonas Koponen arvioi tiedotteessa.

Huumekauppaa käydään kaikkialla Suomessa, mutta kaupankäynti keskittyy erityisesti pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

Koponen arvioi, että amfetamiinilla ja kokaiinilla on todennäköisesti olemassa olevat tutut ja turvalliset myyntiringit, eikä kauppaa siksi tarvitse käydä pimeän verkon puolella.