Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomesta löytyi uusia kärpäsiä – "Vanhat metsät kätkevät yhä sisäänsä täysin tuntematonta lajistoa"

Metsähallituksen hyönteiskartoitukseissa on löydetty ainakin kolme tieteelle uutta kärpäslajia. Tämän lisäksi on havaittu ainakin 15 kärpäslajia, joita ei ole aiemmin tavattu Suomessa.

– Uudet lajit ovat osoitus siitä, että jopa Suomen vanhat metsät kätkevät yhä sisäänsä täysin tuntematonta lajistoa, vaikka Suomen lajisto onkin maailman parhaiten tunnettujen joukossa, kertoo suojelubiologi Sampsa Malmberg Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Lajeja on löytynyt etenkin suuresta ryhäkärpästen heimosta. Löydöt on tehty vuosina 2018 ja 2021 Beetles Life -hankkeessa kerätyistä näytteistä, joiden määritystyö saatiin päätökseen tänä vuonna. Uudet lajit jäivät pyydyksiin Lieksan Ruunaassa, Ilomantsin Pönttövaarassa, Kuhmon Ulvinsalossa ja Hämeenlinnan Evolla. Osa niistä on voinut elää Suomessa jo iät ja ajat ilman, että niiden olemassaolosta on tiedetty, osa saattaa olla levinnyt Suomeen hiljattain.

Yllättäviä lajilöytöjä voi tulla ilmi vielä lisää hankkeen aikana, sillä hyönteisten pyynti on jatkunut myös päättyneenä kesänä. Kohteet ovat vanhoja metsiä sekä alueita, joilla on tehty ennallistamispolttoja. Pyydyksiä on ollut kesän 2022 aikana Patvinsuon kansallispuistossa Lieksassa, Oulangalla Kuusamossa, Pahamaailmassa Suomussalmella, Elimyssalossa Kuhmossa sekä Koitajoella Ilomantsissa. Lisäksi osa kesän 2021 hyönteisnäytteistä on yhä tutkittavina.