Helsingin hovioikeudessa alkaa pääkäsittely asiakokonaisuudessa, joka koskee väärien asiakirjojen valmistuttamista sekä niiden esittämistä harhauttavana todisteena hallinto-oikeudessa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.
Kyseessä on niin sanotun valekuolleen irakilaisen tapaus, joka oli käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa 2021.
Tapauksessa entisen pariskunnan syytettiin harhauttaneen viranomaisia ja oikeutta luulemaan, että naisen isä tapettiin Irakissa vuonna 2017. Syyttäjän mukaan isä oli kuitenkin elossa ja hänen kuolemaansa liittyvät asiakirjat oli väärennetty. Valheellisella väittämällä naisen katsottiin yrittäneen saada turvapaikka Suomessa itselleen ja lapselleen.
Irakilaismies tuli tyttärensä ja poikansa kanssa Suomeen vuonna 2015. Hän sai kuitenkin kielteisen turvapaikkapäätöksen marraskuussa 2017. Vain viikkoja paluun jälkeen hänet väitetysti ammuttiin kadulle Bagdadissa. Tarkemman selvityksen perusteella tarina osoittautui epäuskottavaksi.
Huhtikuussa 2020 Irakin viranomaiset vahvistivat, että kuolintodistus oli väärennös ja kuolleeksi väitetty mies elossa. Hänet tavoitettiin kuultavaksi lokakuussa 2020.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa 2021 irakilaismiehen tyttären ja tämän entisen aviomiehen lähes kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Oikeus katsoi heidän syyllistyneen kahteen törkeään väärennykseen ja yhteen törkeään petokseen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä valitettiin hovioikeuteen, jossa käsittely alkaa torstaina.
Menettelystä oli paljon seurauksia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli 14.11.2019 antamassaan tuomiossa katsonut Suomen loukanneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen kahta artiklaa eli toisen artiklan kohtaa, oikeutta elämään, ja kolmannen artiklan kohtaa, kidutuksen kieltoa sekä määrännyt Suomen valtion maksamaan asiassa vahingonkorvauksia. Hovioikeudessa ei ole enää kysymys menettelyn syyksi lukemisesta vaan ainoastaan rangaistuksesta.
Totuuden vastaiseksi sittemmin osoittautunut kertomus irakilaismiehen kohtalosta sai myös sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ottamaan kantaa marraskuussa 2019.
– On todella vakava asia, että oikeusvaltiomme ei ole onnistunut tässä tapauksessa suojelemaan kaikista tärkeimmän oikeuden, elämän turvaamista, Ohisalo totesi sisäministeriön tiedotteessa.
Sittemmin hän muutti näkemystään muotoon "on tärkeää, että asia on oikein tuomittu".
Otsikkoa muutettu 15.9. kello 8.40: päivitetty Maria Ohisalon ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen rooli asiassa.