Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauri Helke jättää OnniBusin – lähtee seuraavaksi horjuttamaan VR:n asemaa rautateillä: "Rakenteiden vavisuttaminen, siitä tässäkin on kyse"

OnniBusin toimitusjohtaja Lauri Helke jättää yhtiön. 40-vuotias Helke jatkaa uraansa raideliikenteen maailmassa: seuraavaksi hän aloittaa Fenniarailin toimitusjohtajana. Ala ei ole sinänsä Helkelle vieras, sillä hän työskenteli ennen OnniBusia VR:n suunnittelupäällikkönä.

– Laurilla on vakuuttavat näytöt logistiikka- ja kuljetusalalta. Fenniarail tarvitsee liiketoiminnan voimakkaaseen kasvuun aktiivista otetta ja vahvaa näkemysta. Uskon, että Lauri on oikea henkilö luotsaamaan yhtiötä kasvuun, toteaa Fenniarailin hallituksen puheenjohtaja Petri Lempiäinen.

– Yhtiö on vahvassa kasvussa ja sen kaltaisesta tilanteesta minulla on kokemusta, jota voin nyt hyödyntää. Koen, että pystyn monipuolisen kokemukseni kautta tuomaan Fenniarailin liiketoimintaan lisäarvoa, Helke sanoo.

Fenniarail on ollut toiminnassa useamman vuoden ja painottaa nyt tavaraliikenteeseen. Mielenkiintoinen sattuma on se, että myös Helken vanha yhtiökumppani Pekka Möttö on nyt operoimassa raideliikenteen maailmassa. Möttö on mukana yhtiössä, joka aloittaa hiljalleen lähijunaliikennettä Varsinais-Suomen alueella.

– Olemme Pekan kanssa todenneet, että se on erittäin hauska sattuma. Mötön homma on lähijunaliikenne, meillä taas tavaraliikenne, mutta molemmat tähtäävät VR:n monopolin murtamiseen.

– Rakenteiden vavisuttaminen, siitä tässäkin on hyvin pitkälti kyse. Asetelma oli sama mikä OnniBusilla aikoinaan: lähdimme haastamaan monopolia, ja alalle oli ylipäätään edes vaikea tulla mukaan. Ongelma on rautatiepuolella kalusto: kalusto on niin kiven alla ja kallista, että se rajoittanut merkittävästi haastamista. Bussipuolella ongelma ei ole saada kalustoa, Suomeen sopiva junakalusto on taas sen sijaan kortilla, Helke sanoo.

Byrokratiasta Helkellä on mainita tuore esimerkki, joka saatiin ratkaistua Fenniarailin näkökulmasta parhain päin.

– Se on helpottanut, että kansainvälisen liikenteen vaunuilla saa nyt liikennöidä myös Suomen sisäisiä kuljetuksia. VR yritti estää maan sisäisen liikennöinnin tällaisilla vaunuilla, etteivät kilpailijat saisi tätä kautta kalustoa. Nyt taannoin annetulla eduskunnan päätöksellä vaunut saatiin käyttöön, ja se helpottaa meidän työtämme paljon.

– Meillä pitäisi Suomessakin olla kalustoyhtiö. Suomi on olosuhteiltaan sellainen, että kalusto pitää oikeastaan tehdä tätä maata varten. Yksi selittävä tekijä on raideleveys, joka ei täsmää esimerkiksi Ruotsin kanssa, muutenhan sieltä voisi ostaa kalustoa ja käyttää täällä. Tavoitteemme on saada kymmenen prosenttia Suomen tavaraliikenteestä. Se on täysin realistinen tavoite, mikäli kaluston saatavuus vaan saadaan ratkaistua, Helke sanoo.

Muutama pisara on virrannut vettä Suomen vesistöissä sen jälkeen, kun Möttö ja Helke voittivat kaikkien yllätykseksi Tampereen ja Porin välisen reittiliikenteen kilpailutuksen joulukuussa 2011 ja ajoivat sen jälkeen yhden kuukauden ajan kahdestaan halpabussia kaupunkien välillä tammikuussa 2012. Linja-autolla, jonka Pekka Möttö haki vanhempiensa kotitalon pihasta käyttöön.

Sen jälkeen on tapahtunut niin paljon että asioiden erittelystä olisi romaaniksi asti. Lyhyemmin sanottuna miesten projekti laittoi käytännössä suomalaisen joukkoliikenteen uusiksi, korostetusti hinnoittelun puolella.

– Olen ollut 11 vuotta Onnibusilla, alusta saakka. Uraan on aina liittynyt tämmöinen suljetun markkinan aukeaminen. Yhtenä seurauksena tästä ajasta on ollut se, että Suomessa ei ole enää reittiliikennelupia.

– Korona-aika oli kova paukku koko alalle. Sen jälkeen elämä on helpottanut, vaikka linja-autopuoli kärsiikin todella akuutista työvoimapulasta. Asiakkaiden näkökulmasta kysyntää on koko ajan.

– Linja-autoala on sillä tavalla nyt valmis, että turha sääntely on pois, samaten monopolit ja kartellit. Seuraavaksi lähdetään hakemaan samaa junaliikenteen suhteen. Menen jatkamaan samaa rautatiepuolelle minkä aloitin bussiliikenteessä, Helke painottaa.