Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki, 22, kaatui sodan viimeisenä päivänä, vaikkei edes ampunut kohti vihollista – Jatkosodan aseet laskettiin tasan 78 vuotta sitten

Tänään on tullut kuluneeksi tasan 78 vuotta siitä, kun vuosina 1941–1944 käyty jatkosota Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyi.

Historiallinen päivämäärä pitää sisällään erikoisuuden: Suomen armeija lopetti tulituksen aamulla 4. syyskuuta, mutta tieto tulitauosta ei ollut ennättänyt puna-armeijan tietoon – siksi osa neuvostojoukoista lopetti sodankäynnin vasta seuraavana päivänä. Suomen armeijan osalta ammuntaa ei suoritettu.

Jatkosodassa kaatui yhteensä yli 63 000 miestä ja neuvostojoukkojen tappiot olivat yli 200 000 miehen suuruiset.

Jatkosodan viimeisenä päivänä 4. syyskuuta kuoli tulitauosta huolimatta Sotasampo-tiedoston mukaan 31 suomalaissotilasta.

Yksi sodan viimeisenä päivänä kaatuneista oli Satakunnan Laviasta kotoisin ollut sotamies Heikki Susiniemi, 22, joka sai surmansa Äyräpään Vuosalmella.

Siviiliammatiltaan maatyömiehenä toiminut Susiniemi palveli Jalkaväkirykmentti 57:n kuudennessa komppaniassa.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Susiniemen ruumis saatiin kuitenkin evakuoitua ja kuljetettua kotipaikkakunnalle. Susiniemi on haudattu Lavian sankarihautausmaalle. Jos hän olisi saanut elää, hän olisi viime toukokuussa täyttänyt tasan sata vuotta.

Jatkosodan viimeisenä päivänä kaatuneet miehet olivat hyvin nuoria: reilusti yli puolet oli iältään alle 25-vuotiaita.