Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virkavaltaa paikalla nyt tavallista enemmän – Näihin uhkiin poliisi varautuu maanantaina Stadin Derbyssä

Poliisi on paikalla tavallista runsaslukuisempana, kun Helsingin Bolt-areenalla pelataan maanantai-iltana Stadin Derby -jalkapallo-ottelu. Iltakuudelta alkavassa ottelussa ovat vastakkain HJK ja IFK.

– Olemme saaneet ennakkotietoa, joka on viitannut siihen, että nyt luvassa voi olla väkivaltaisempaa liikehdintää kuin aiemmin. Ylimääräistä latausta on katsojien keskuuteen tuonut epävarmuus IFK:n kohtalosta. Yleisön on syytä varautua siihen, että kauniina syyspäivänä pelattavassa ottelussa on nyt tiettyjä uhkakuvia, arvioi ylikomisario Jarmo Heinonen.

Heinosen mukaan kahden eri joukkueen kannattajat voivat yltyä väkivaltaisiksi toisiaan kohtaan etenkin Bolt-areenalla.

Oman uhkansa muodostavat Bolt-areenalle tuotavat pyrotekniset tuotteet, etenkin palavat soihdut.

– Soihdut tuntuvat kuuluvan nykyisin katsomokulttuuriin, mutta pitää muistaa, että ne ovat todella kuumia. Jos soihtu putoaa esimerkiksi maahan, vaarana on se, että se säikäyttää lähellä olevat ja saa aikaan pakoreaktion, Heinonen muistuttaa.

− Vastuu tapahtuman rauhanomaisesta kulusta kuuluu nyt kotijoukkueelle eli HJK:lle. Joukkueiden kannattajien on syytä noudattaa poliisin ja järjestyksenvalvojien antamia ohjeita ja käskyjä.

Heinonen ei paljasta kuinka monta poliisia on tulossa turvaamaan ottelurauhaa.

– Vielä tässä vaiheessa on epävarmaa onko tulossa kannattajamarsseja Bolt-areenalle vaiko ei. Marssijoiden kulkua seurataan tarkasti, samoin tietenkin itse ottelua areenalla, Heinonen kertoo.

Hänen mukaansa suomalainen katsomokulttuuri on vuosien varrella muuttunut yhä rajummaksi.

– Erikoista on se, että vain jalkapallo on laji, jossa on mukana väkivaltaista käytöstä etenkin katsomossa. On kummallista, että esimerkiksi jääkiekossa tapellaan tunteet kuumina kaukalossa, mutta jalkapallo-otteluissa nujakoidaankin katsomossa. Mitkään muut urheilulajit eivät ole samanlaisia, Heinonen pohtii.

– Tässä suhteessa suomalaiset ovat selvästi ottaneet mallia muualta maailmasta. Silti on selvää, että yhteenkään lajiin ei pitäisi kuulua lainkaan väkivaltaa.

Jalkapallo-ottelu aiheuttaa ruuhkaa Urheilukadulla ennen ja jälkeen pelin alkamisen. Poliisi viestii liikennehaitasta alueella reaaliajassa Twitterissä.