Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi lähtee torjumaan katalysaattorivarkauksia yhteistyössä yritysten kanssa – "On kaikkien etu"

Poliisi on ryhtynyt yhdessä yritysten kanssa kitkemään katalysaattorivarkauksia. Aloite on Lounais-Suomen poliisin: isoimmat katalysaattorikierrätysyritykset vaativat jatkossa katalysaattorin myyjältä todistuksen laitteen alkuperästä. Tällä haluaan rajoittaa varastettujen katalysaattorien markkinoita ja torjua voimakkaasti kasvanutta varkausilmiötä.

Katalysaattorivarkauksien määrä on kasvanut viime vuosien aikana. Esimerkiksi vuonna 2019 poliisi kirjasi koko Suomessa 40 katalysaattorivarkautta, kun vuonna 2021 niitä kirjattiin jo yli 2 800.

Poliisi ja suurimmat katalysaattorikierrätysyritykset ovat nyt kehittäneet uuden toimintamallin: jatkossa katalysaattorin myyjältä vaaditaan todistus laitteen alkuperästä. Todistuksena voi olla esimerkiksi auton romutustodistus tai kuitti katalysaattorin vaihtotyöstä.

Poliisi on ollut yhteydessä neljään suurimpaan toimijaan, jotka ovat kaikki sitoutuneet yhteiseen tavoitteeseen, katalysaattorivarkausilmiön torjumiseen.

– Uusi toimintamalli perustuu vapaaehtoisuuteen ja yritysten omaan tahtoon varmistua siitä, että niiden haltuun ei päätyisi anastettuja katalysaattoreita, kertoo rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Paaer muistuttaa, että varastettua omaisuutta ostava yritys voi myös itse päätyä rikostutkinnan kohteeksi.

Uusi menettelytapa otetaan yrityksissä käyttöön syksyn aikana, viimeistään lokakuun alusta alkaen. Katalysaattoreiden alkuperätodistuksia tulevat jatkossa vaatimaan ainakin Suomen Katalysaattorikierrätys Oy, Kat-Metal Oy, Reteko Oy ja Kuusakoski Oy.

Kat-Metal Oy:n toimitusjohtaja Teemu Piippo pitää alkuperän todistamista hyvänä asiana kaikille osapuolille.

– On kaikkien etu, että varastettujen katalysaattorien kanssa ei käydä kauppaa, Piippo toteaa.