Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Murtovaras on turhan tuttu vieras suomalaisella mökillä – pitkäkyntisen matkaan voi lähteä jopa vene

Jopa 14 prosenttia suomalaisista vapaa-ajan asunnon omistavista kertoo kokeneensa sellaisen mökkimurron, jossa mökiltä varastettiin tavaraa. Asia käy ilmi LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten kokemuksia vapaa-ajan asunnoilla sattuneista murtovarkauksista.

Lisäksi osa mökin omistavista (5 prosenttia vastaajista) kertoo, että mökkiin on murtauduttu, mutta sieltä ei ole viety tavaraa.

LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttäsen mukaan murtovarkailla on yleensä käytössään ajoneuvo, johon voi mahtua paljon ja myös isokokoista tavaraa. Mukaan on joskus lähtenyt vene, joskus jopa saunan kiuas.

– Varastettu tavara on usein sellaista, jota on vaikea ilman autoa saada mukaan. Aseita ei saisi mökillä säilyttää varkausriskin johdosta. Jonkin verran mökeiltä varastetaan myös veneitä, kertoo Määttänen.

– Jos mökille jättää esimerkiksi mönkijän tai moottorikelkan, on avaimet aina otettava mukaan. Mökkimurtojen yhteydessä useampikin kulkuneuvo on viety mökistä löytyneillä avaimilla. Mökki- ja lisärakennustyömaat on syytä myös vakuuttaa, sillä työmaat vetävät puoleensa murtovarkaita ja ilkivallan tekijöitä. Pahimmillaan mökeistä on viety jopa saunan kiuas, Määttänen jatkaa.

Mökin suojaamiseenkin on olemassa erilaisia vaihtoehtoja.

– Lukittava portti, jolla estetään autojen pääsy pihaan, löytyy pienemmältä osalta vastaajista. Samoin on murtosuojattujen ovien kanssa. Turvalukko tai varmuuslukko lisää murtosuojausta. Varmuuslukko asennetaan oven runkoon. Mökkeihin murtaudutaan usein lukituksesta huolimatta, mutta turvalukko tai varmuuslukko on monessa tapauksessa jättänyt murron yrityksen asteelle, sanoo Määttänen.