Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Junan alle jääminen ei ole ainoa riski rautatiealueella" – Nuorten asiaton liikkuminen ja ilkivalta lisääntyneet junaradoilla

Nuorten asiaton radalla liikkuminen, ilkivalta ja muu häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet loppukesän aikana koko Suomessa.

Väylävirasto ja VR ovat huolissaan nuorten turvallisuudesta ja muistuttavat yhdessä vanhempia ja kouluja siitä, että radalle ei ole ulkopuolisilla mitään asiaa.

Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on hengenvaarallista ja laissa kiellettyä. Asiattomasta radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen tai poliisille ja siitä rangaistaan sakoilla.

– Usein huonot ideat saadaan, kun joukossa tyhmyys tiivistyy. Luvaton liikkuminen ja ilkivalta radalla eivät ole leikkiä, vaan siellä on muiden turvallisuuden lisäksi omakin henki uhattuna. Otetaan järki käteen ja jätetään rata rauhaan, vaatii turvallisuus- ja johtamisjärjestelmäosaston apulaisjohtaja Tomi Kangas Väylävirastosta tiedotteessa.

Väyläviraston ja VR:n tiedotteessa muistutetaan, että juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on vähintään useita satoja metrejä. Lisäksi junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä.

– Junan alle jääminen ei ole ainoa riski rautatiealueella, vaan myös ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ihmisen ei tarvitse edes koskea ajolankaan sähköiskun saadakseen, sähkö vahingoittaa helposti kauempaakin, kertoo VR:n matkustajaliikenteen turvallisuuspäällikkö Toni Pelin.

Asiattoman oleskelun lisäksi havainnot kertovat myös esimerkiksi esineiden asettamisesta kiskoille sekä vahingonteoista laiturialueilla.

– Ilkivalta, esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavien vaaratilanteiden lisäksi viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisen. Korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia, Kangas huomauttaa.