Ilmailuharrastusta tehdään tutuksi sunnuntain ilmailupäivässä – lennokkipajassa voi rakentaa oman koneen

Räyskälän Ilmailukeskuksessa on ilmailupäivä sunnuntaina 14.8. ja monipuolista ohjelmaa koko perheelle kello 10–17.

Kentällä on nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Räyskälän lentokenttä on erikoistunut purjelentoon, ja purjekoneita nähdäänkin niin maassa kuin sään salliessa myös ilmassa.

Yleisölle tarjotaan mahdollisuus esittelylentoihin kaksipaikkaisilla purjekoneilla, toki myös moottorikonelennätyksiä tehdään päivän aikana. Näille lennoille ei voi varata paikkoja etukäteen, vaan mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä.

Oman huomionsa ottaa historiallinen DC-3 matkustajakone, joka tekee vierailulennon Räyskälään. Kone tuo täyden lastillisen yleisöä ilmailupäivään puolen päivän jälkeen, ja tekee myös Räyskälästä pari paikallislentoa.

Toiselle lennolle oli vielä alkuviikosta paikkoja varattavissa, varaukset on tehtävä etukäteen dc-ry.fi -sivustolta.

Purjekoneisiin pääsee tutustumaan, ja myös purjekoneen kasaus- ja purkunäytös kuuluu päivän ohjelmaan: purjekoneitahan nähdään tien päällä ns. putkissa, mutta lentovalmiiksi koneet saadaan purettua näistä melko nopeasti.

Kentän toimintoihin voi tutustua opastetuilla kiertokävelyillä kello 12 ja 15.

Räyskälä on kotikenttänä myös muutamille vanhoille moottorikoneille. Näistä nähtävillä ovat VL Viima, joka on 1930-luvulla Valtion lentokonetehtaalla rakennettu kaksitaso, ilmavoimien väreihin entisöitynä sekä punavaloinen YAK-11, venäläinen harjoitushävittäjä vuodelta 1945.

Parin vuoden tauon jälkeen avataan myös lennokkipaja, jossa pääsee rakentamaan oman kuminauhavetoisen lennokin.

Ilmailuharrastustaan esittelevät myös kuumailmapalloilijat sekä lennokkiharrastajat. Myös moottoripyöräpoliisit vierailevat paikalla ja talutusratsastustakin on tarjolla.

Lentokentän Ravintola Huhkajalampi palvelee koko päivän.

Purjelennon teoriaa voi opiskella verkkokurssilla

Räyskälän Ilmailukeskuksen kesään kuuluvat myös purjelentokurssit, joilla koulutetaan uusia purjelentäjiä.

Kuluneen kevään ja kesän aikana mukana oli neljä tutustumiskurssilaista ja kahdeksan peruskurssin suorittajaa, pääosin nuoria aikuisia, mutta myös nuoria, kertoo Räyskälä-Säätiön Anu Vahteristo.

Purjelentäjän lupakirjaan heistä ei vielä kukaan edennyt, mutta koulutus jatkuu.

Talvea vasten on hyvä tilaisuus aloittaa valmistautuminen ensi kesään ja uuteen lentokauteen.

Jos purjelento innostaa, voi tulevan sunnuntain ilmailupäivästä hakea lisäkipinää, ja sitten ilmoittautua Suomen Urheiluilmailuopiston järjestämille purjelennon teoriakursseille.

Kurssit järjestetään verkko-opintoina ja niille voi ilmoittautua koska tahansa, opiskellen omaan tahtiin.

Verkko-opiskelun suositeltu kesto on noin 2,5 kuukautta ja tämä opiskelu kannattaa ajoittaa talveen, ettei lentokoulutukseen kesällä tule taukoja puuttuvien teoriatenttien vuoksi.

Kurssilla suoritetaan opiskelun lisäksi harjoitustehtäviä ja -kokeita verkkoalustalla, ja siihen sisältyy myös ilmailuradiopuhelimen käytön koulutus. Kurssi sisältää opiskelujakson internetissä, lähijakson (viikonvaihde) sekä kouluttajan teoriakokeet, jotka suoritetaan pääsääntöisesti lähijakson aikana.

Lentämistä pääsee kokeilemaan Räyskälässä. Ensi kaudella järjestettäneen jälleen pari purjelennon peruskurssia ja myös purjelennon tutustumisviikko, joka voidaan lukea hyväksi, jos päätyy suorittamaan purjelennon peruskurssia.

Tutustumisviikolle ja kurssillekin voi tulla ilman teoriaopintoja, mutta lentämisestä saa enemmän irti ja lentämisen oppiminen nopeutuu, kun asiat tietää jo teoriassa.

Halutessaan purjelentokurssin voi suorittaa myös kahtena moduulina, ensimmäisellä osalla opetellaan purjelennon perusteet ja toisella osalla lentotaitoa hiotaan sille taitotasolle, jota ensimmäinen yksinlento vaatii. Ennen yksinlentovaihetta on teoriaopinnot oltava suoritettuna.

Purjelentokurssille voi osallistua jo nuorempanakin, mutta yksinlentovaiheessa tulee olla 15 vuotta täyttänyt ja alle 18-vuotiailta vaaditaan myös vanhemman suostumus. Lentolupakirjan voi saada 16-vuotta täytettyään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat